ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 12
Βρείτε μας

Την ώρα που περισσότεροι από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, μερικοί προσπαθούν να περάσουν κρυφά κατά μήκος του Έβρου. Ωστόσο, συλλαμβάνονται από την ελληνική αστυνομία. Ένας από αυτούς, και ο Αφγανός Χαμπιμπουλά, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.

Ένας Αφγανός που έφτασε στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο με σκοπό να περάσει και να φτάσει στην Ευρώπη, μίλησε στο Sputnik για την απόπειρά του.

«Πριν από δυο χρόνια έφτασα από το Αφγανιστάν στην Τουρκία και από τότε έμενα στο Ζεϊτινμπουρνού (σ.σ. περιοχή της Κωνσταντινούπολης). Όταν έμαθα για την απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει τα σύνορα, όπως πολλοί άλλοι, μπήκα στο λεωφορείο και ήρθα στα σύνορα. Ξέραμε ότι η Ελλάδα δεν άνοιξε τα σύνορα, αλλά θεωρούσαμε, ότι θα μπορέσουμε να περάσουμε κρυφά. Μια φορά σχεδόν το καταφέραμε. Ήταν περίπου μεσάνυχτα. Περπατούσαμε κατά μήκος της σιδηροδρομικής γραμμής και τελικά φτάσαμε σε ένα ελληνικό χωριό. Ξαφνικά ένας στρατιωτικός μας είδε και μας συνέλαβε. Μας έβαλαν σε ένα αυτοκίνητο και μας πήγαν στο αστυνομικό τμήμα. Εκεί μας κατάσχεσαν ό, τι είχαμε μαζί μας, δηλαδή κινητά, φαγώσιμα, τα πάντα. Στη συνέχεια, μας έβαλαν σε ένα πλοίο και μας έστειλαν πίσω στην Τουρκία».

Για τη ζωή του στην Τουρκία περιγράφει:

«Όλον αυτό τον καιρό δούλευα στο Ζεϊτινμπουρνού και έστελνα χρήματα στην πατρίδα μου στους γονείς, τους αδελφούς και τις αδερφές μου. Τα χρήματα που βγάζω στην Τουρκία είναι αρκετά, τα αδέλφια μου όμως μεγαλώνουν, όπως και τα έξοδά τους. Οι ίδιοι δεν μπορούν να έρθουν εδώ, επειδή υπάρχει πόλεμος παντού στο Αφγανιστάν. Έτσι, όταν έμαθα ότι ένα λεωφορείο ξεκινούσε από το Ζεϊτινμπουρνού για τα σύνορα, αγόρασα ένα εισιτήριο και ήρθα».

Όπως λέει ο Χαμπιμπουλά, είναι αποφασισμένος να περάσει τα σύνορα.

«Κανένας από τους ανθρώπους που έφτασαν έως εδώ δεν σκοπεύει να υποχωρήσει. Πήραν τα πάντα από εμάς, επιστρέψαμε στην Κωνσταντινούπολη, δανειστήκαμε χρήματα από φίλους, ήρθαμε ξανά εδώ με σκοπό να δοκιμάσουμε την τύχη μας. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε κάποια κατάλληλη στιγμή και να περάσουμε τα σύνορα τη νύχτα. Είμαστε αναγκασμένοι να φύγουμε από εδώ. Στην Ευρώπη, υπάρχει δυνατότητα να βγάζουμε χρήματα, να φτιάξουμε τη ζωή μας. Το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία ήταν μια σωστή απόφαση, ο ελληνικός στρατός όμως δεν μας αφήνει να περάσουμε. Υπάρχουν πολλοί τραυματίες εδώ, πυροβολούν συνέχεια. Η αστυνομία χρησιμοποιεί σφαίρες τόσο από καουτσούκ όσο και πραγματικές».

Tags:
πρόσφυγες, μετανάστες, σύνορα, Έβρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK