ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 0 0
Βρείτε μας

Στα άκρα οδηγεί την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με όχημα το μεταναστευτικό, ο Ερντογάν. «Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το βάρος που της αναλογεί», επαναλαμβάνει συνεχώς ο Τούρκος πρόεδρος. Χαμένος θα βγει από τους γεωπολιτικούς τσαμπουκάδες του, σχολίασε στο Sputnik, ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Κατσαφάδος.

Κλιμακώνει την επιθετικότητά της προς την Ελλάδα η Τουρκία, ανακοινώνοντας ότι θα στείλει ειδική αστυνομική ομάδα στον Έβρο, προκειμένου να εμποδίζει την απώθηση μεταναστών και προσφύγων από τις ελληνικές Αρχές. «Ανοιχτό παραμένει το θέμα των κυρώσεων εκ μέρους της Ευρώπης», θυμίζει ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.

«Επικίνδυνη νέο-οθωμανική πολιτική»

Για αδίστακτη εργαλειοποίηση απελπισμένων ανθρώπων έκανε λόγο ο κύριος Κατσαφάδος, καταλογίζοντας στον Τούρκο πρόεδρο άσκηση μίας παράλογης και επικίνδυνης νέο-οθωμανικής φαντασιακής πολιτικής.

«Αποκορύφωμα των τουρκικών προκλήσεων, τα όσα κάνει τις τελευταίες ώρες, με την αποστολή ειδικών δυνάμεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Συμπεριφέρεται ως μόνιμος ταραξίας στο Αιγαίο, στον Έβρο και στην Ανατολική Μεσόγειο, παραβιάζοντας κάθε αρχή και αξία, τόσο του Διεθνούς Δικαίου, αλλά κάθε αξιακού κώδικα. Χρησιμοποιεί απελπισμένους ανθρώπους ως αιχμή του δόρατος, εργαλειοποιώντας τους στην άσκηση μιας παράλογης και επικίνδυνης νέο-οθωμανικής φαντασιακής πολιτικής. Εξάγει την κρίση που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό του, μετά το βατερλό του στη Συρία, πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιέσει την Ευρώπη, για να πάρει ακόμη περισσότερα. Παράλληλα, εφαρμόζει ένα βρώμικο πόλεμο, με διαρροές και fake news. Η Τουρκία, εκτός από διακινητής παράνομων μεταναστών, είναι και επισήμως διακινητής ψευδών ειδήσεων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Πώς θα επηρεάσει η σημερινή κρίσιμη κατάσταση τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας; «Το μόνο που κατάφερε όλες αυτές τις μέρες είναι να ξεσκεπαστεί και να αποκαλυφθεί σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες και στις ΗΠΑ. Όλοι, πλέον, γνωρίζουν ποιον ρόλο παίζει και πως χρησιμοποιεί αδίστακτα τους ανθρώπους. Αυτό που κατάφερε ο κύριος Ερντογάν είναι να γίνουν όλοι οι Έλληνες μια γροθιά. Η ενότητα έθνους και Ενόπλων Δυνάμεων είναι δεδομένη και να μου επιτρέψετε με την ευκαιρία αυτή, να δώσω συγχαρητήρια στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που νύχτα και μέρα κάνουν άψογα τη δουλειά τους. Προστατεύουν τα ελληνικά σύνορα στον αέρα, στη θάλασσα και στο έδαφος με κάθε τρόπο».

«Μόνο κακό κάνει στη χώρα του»

Ο κύριος Κατσαφάδος, σχολιάζοντας την εκβιαστική τακτική του Ερντογάν, υπογράμμισε ότι, μόνο χαμένος μπορεί να βγει ναρκοθετώντας τις σχέσεις του με την Ευρώπη.

«Οι καλές συμμαχίες απαιτούν αξιόπιστους συμμάχους. Η Τουρκία τον τελευταίο καιρό θεωρεί ότι μπορεί να παίζει αλά καρτ με τους εταίρους τους. Θέλει να πατά σε δυο βάρκες. Αλλά είναι γνωστό τι παθαίνει όποιος το επιχειρεί. Ο Ερντογάν καλό θα είναι να μην υποτιμήσει την δύναμη της ευρωπαϊκής οικογένειας. Αν συνεχίσει να προκαλεί μόνο κακό θα κάνει στη χώρα του και στους Τούρκους πολίτες. Τον καλούμε, όσο είναι νωρίς να σταματήσει να ναρκοθετεί τις σχέσεις του με την Ευρώπη. Μόνο χαμένος έχει να βγει από αυτήν την συγκρουσιακή πολιτική του. Πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι οι γεωπολιτικοί τσαμπουκάδες του στο τέλος της ημέρας θα τον βρουν χαμένο». 

Είναι δυνατόν να υποχρεωθεί η Άγκυρα να εκπληρώσει την ισχύουσα συμφωνία με την ΕΕ, σχετικά με τους πρόσφυγες; «Έχουμε, ήδη, περάσει από τη φάση των διακηρύξεων στη φάση των έργων. Την Τρίτη, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν εδώ και συζήτησαν το θέμα, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ο Πρωθυπουργός της Κροατίας, που ασκεί την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για το ίδιο θέμα, συνεδρίασε εκτάκτως το Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Την Παρασκευή συνεδριάζει το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στο οποίο θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. Μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Κορυφής, στις 26 και 27 Μαρτίου, δηλαδή σχετικά κοντά, θα δούμε πώς θα έχουν εξελιχθεί οι ενέργειες και οι πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας έχουν πλέον διεθνοποιήσει το θέμα. Έχουν γίνει όλες οι κινήσεις, ώστε η Τουρκία να υποχρεωθεί να τηρήσει τη συμφωνία που φέρει την υπογραφή της. Η ΕΕ, ως ο άλλος εταίρος της συμφωνίας, μπορεί να την υποχρεώσει να τηρήσει τη συμφωνία που έχει υπογράψει, με πολλούς τρόπους.

Ερωτηθείς για τους πρόσθετους μηχανισμούς, μέσω των οποίων, η Ευρώπη μπορεί να πιέσει την Τουρκία, ο κύριος Κατσαφάδος αναφέρθηκε τόσο στην ηθική υποστήριξη, όσο και την οικονομική βοήθεια των 700 εκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει η Ελλάδα από την Κομισιόν. «Οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών έστειλαν ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης, έδωσαν σαφή στήριξη στις αποφάσεις της ελληνικής Κυβέρνησης και τόνισαν ότι «τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα». Επιπλέον, όπως τόνισε, «υπάρχει πάντα ανοιχτό το θέμα των κυρώσεων. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνά ο Ερντογάν».

Tags:
συμφωνία, Ευρώπη, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ερντογάν, σύνορα, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK