ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Σύνορα Έβρου (200)
0 30
Βρείτε μας

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες οι συζητήσεις μεταξύ Ερντογάν και Ευρωπαϊκής ηγεσίας. Στο επίκεντρο τέθηκε η αναθεώρηση της Συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας του 2016. Την διεθνή απομόνωση του Τούρκου προέδρου βλέπει ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, ο οποίος μίλησε στο Sputnik.

Χωρίς να λάβει μέρος στην προγραμματισμένη συνέντευξη τύπου, αποχώρησε από τις Βρυξέλλες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκαν, το βράδυ της Δευτέρας, οι ευρωτουρκικές συζητήσεις, οι οποίες αποτέλεσαν «καλό σημείο εκκίνησης για επανέναρξη των συνομιλιών», σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, υπογράμμισε ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία είναι ανοιχτοί, απαραίτητη προϋπόθεση για τη βελτίωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Ενδεικτική του κλίματος που επικράτησε στη συνάντηση με τους επικεφαλής της Ε.Ε., χαρακτηρίζουν αναλυτές, την αποχώρηση Ερντογάν άνευ δηλώσεων.

Απολύτως απομονωμένος ο Ερντογάν

Για απόλυτη απομόνωση του Τούρκου προέδρου έκανε λόγο ο Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος μιλώντας στο Sputnik, χαρακτήρισε αυτή την τροπή ως εξόχως ενδιαφέρουσα εξέλιξη. «Ο Ερντογάν δείχνει να είναι απολύτως απομονωμένος από τις Ευρωπαϊκές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της Γερμανίας, πράγμα πρωτόγνωρο. Κυρίως η Γερμανία διατηρούσε μια πολύ κοντινή, εξαιρετικά φιλική και συμφεροντολογική σχέση με την τουρκική δημοκρατία και ιδιαιτέρως με τον Ερντογάν», όπως είπε χαρακτηριστικά.

 

«Για πρώτη φορά βλέπουμε επίσκεψη Τούρκου ανώτατου αξιωματούχου στις Βρυξέλλες να μην έχει καμία ανταπόκριση σε πολιτικούς και μέσα ενημέρωσης. Τούτο συμβαίνει, διότι του προσάπτουν τη μεγιστοποίηση και τη δραματοποίηση του προσφυγικού, το οποίο χρησιμοποιεί, προκειμένου να εκβιάσει τους Ευρωπαίους, είτε για οικονομικά ανταλλάγματα, είτε για ανταλλάγματα που αφορούν τις τουρκικές διεκδικήσεις στη Συρία. Η διεθνής απομόνωση οφείλεται στις επικίνδυνες κι απαράδεκτες κινήσεις του στο προσφυγικό».

Ευρώπη και ΗΠΑ πρέπει να πιέσουν οικονομικά

Ερωτηθείς για τη στάση που κρατάει η Ευρώπη, η οποία δεν εξαντλεί τους μοχλούς πίεσης έναντι της επιθετικότητας του Τούρκου προέδρου, ο κύριος Γιαλλουρίδης, αναφέρθηκε στην έλλειψη ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής. «Η Ευρώπη δεν έχει ούτε στρατό, ούτε ενιαία πολιτική, αλλά κατά καιρούς στιγμιαίες κοινές αντιδράσεις, οι οποίες εξαντλούνται σε επίπεδο δηλώσεων και οικονομικών επιπτώσεων που δύνανται να επιφέρουν σε μία χώρα όπως είναι η Τουρκία. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να πείσεις όλες τις εταιρείες της ΕΕ, ιδιωτικές κι ανεξάρτητες, να σταματήσουν να συνεργάζονται με την μεγάλη τουρκική αγορά. Η Τουρκία έχει φτηνό εργατικό δυναμικό, πράγμα που συμφέρει εξαιρετικά τις ευρωπαϊκές οικονομικές δυνάμεις. Ο μόνος τρόπος να αλλάξει τακτική ο Ερντογάν είναι να του ασκηθούν μεγάλες οικονομικές πιέσεις, μακροπρόθεσμα κι ενιαία, από Ευρώπη και ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, η Ευρώπη δεν τον πιέζει τόσο ασφυκτικά, ώστε να τον οδηγήσει σε κατάρρευση».

Θέμα:
Σύνορα Έβρου (200)
Tags:
Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, μεταναστευτικό, πρόσφυγες, Ευρώπη, Τουρκία, Ερντογάν, Σαρλ Μισέλ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ευρωπαϊκή Ένωση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK