20:28 03 ΙΟΥΝΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, υποστηρίζοντας πως ελληνική οδηγία προς ναυτιλλομένους συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, σε ό,τι αφορά τις αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες.

Παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης καταλογίζει η Άγκυρα στην Αθήνα, με αφορμή στρατιωτική άσκηση της Ελλάδας.

Η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, υποστηρίζοντας πως ελληνική οδηγία προς ναυτιλλομένους συνιστά παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, σε ό,τι αφορα τις αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες.

Σημειώνεται ότι η χώρα μας δέσμευσε με Navtex θαλάσσια περιοχή νότια της Χίου και βόρεια της Σάμου για στρατιωτική άσκηση, το πρωί της Δευτέρας.

Ακολούθησε Navtex της Άγκυρας με αριθμό 0746/20, η οποία υποστηρίζει πως η ελληνική Navtex με αριθμό LA16-117/20 συνιστά παραβίαση του καθεστώτος αποστρατιωτικοποιημένων ζωνών για Χίο και Σάμο, στο πλαίσιο της Συνθήκης της Λωζάνης.

Στο ζήτημα αναφέρθηκε και μερίδα του τουρκικού Τύπου, με τη Yeni Safak να επικαλείται δηλώσεις του καθηγητή Εμετέ Γκιοζουγκιούζελι,  ο οποίος σημείωσε πως για πρώτη φορά γίνεται αναφορά στην συνθήκη της Λωζάνης σε Navtex.

Τουρκία κατά ΕΕ

Υπενθυμίζεται πως την έντονη αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ κατά της δραστηριότητας της Τουρκίας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το Σάββατο για «στείρο λόγο που επαναλαμβάνεται και δεν εξυπηρετεί κανένα σκοπό». 

ΕΕ: Καταδίκη της Τουρκίας για τις ενέργειες σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

Σημειώνεται ότι την αυστηρή, απερίφραστη καταδίκη τους στις ενέργειες της Τουρκίας εξέφρασαν στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ την Παρασκευή.

«Με τη σημερινή Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της, η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά την κλιμακούμενη παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου μας» σχολίασε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.
Tags:
Ελλάδα, Τουρκία, ελληνοτουρκικά, Navtex, Λωζάνη, Συνθήκη της Λωζάνης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK