17:04 15 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
0 0 0
Βρείτε μας

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Τουρκία, καθώς ο εμπνευστής του τουρκικολιβυκού μνημονίου υπέβαλε την παραίτησή του. Είχε προηγηθεί η απόφαση να μεταταχθεί στο γενικό επιτελείο.

Την παραίτησή του υπέβαλε ο «εμπνευστής» της πρόσφατης συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, η οποία είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Ελλάδας, της Κύπρου και των υπόλοιπων χωρών της Μεσογείου.

Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τον πρώην -πλέον- αρχηγό του τουρκικού στόλου, Τζιχάντ Γιαϊτζί, ο οποίος μάλιστα θεωρείται ένας εκ των θερμών υποστηρικτών της θεωρίας περί «Γαλάζιας Πατρίδας».

Αρχικά, κατόπιν απόφαση του προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Τούρκος ναύαρχος μετατάχθηκε και τέθηκε υπό τις διαταγές του Γενικού Επιτελείου των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Η κίνηση αυτή θεωρήθηκε από τον ίδιο ως «επιχειρησιακή υποβάθμιση», καθώς πλέον δεν θα αποτελεί αρχηγός του στόλου και θα τελεί υπό τον έλεγχο του Γενικού Επιτελείου.

Στο πλαίσιο αυτό, ως ένδειξη διαμαρτυρίας και απογοήτευσης, ο Γιαϊτζί υπέβαλε την παραίτησή του, μην αποδεχόμενος τη μετάταξή του.

Υπενθυμίζεται ότι, τον Νοέμβριο του 2019, η Τουρκία και η Λιβύη υπέγραψαν δύο μνημόνια συνεργασίας. Το πρώτο προέβλεπε τη χάραξη κοινών θαλάσσιων ζωνών στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ το δεύτερο αφορούσε τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών.

Η συμφωνία αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ελλάδας, η οποία χαρακτήρισε ως «παράνομο» και «άκυρο» το τουρκολιβυκό μνημόνιο.

Εξίσου έντονη ήταν και η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως κι άλλων χωρών της Μεσογείου, όπως η Αίγυπτος και το Ισραήλ.

Στο μεταξύ, η τουρκολιβυκή συμφωνία αμφισβητείται και στο εσωτερικό της Λιβύης, καθώς ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του στρατηγού Χαφτάρ, ο οποίος αντιμάχεται την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA), έχει δεσμευτεί να την καταργήσει.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
Tags:
Λιβύη, μνημόνιο, μνημόνια, ναύαρχος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Τουρκία, παραίτηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK