16:54 07 ΜΑΡΤΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η τουρκική λίρα εξακολουθεί να παραπαίει στις διεθνείς αγορές, με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εξαπολύει επίθεση στις διεθνείς τράπεζες.

Για σκληρή απάντηση σε όσους θέλουν να κάνουν «λαθρεμπόριο» νομισμάτων στο εξωτερικό προειδοποίησε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω του μαζικού «ξεπουλήματος» της τουρκικής λίρας από τις ξένες τράπεζες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τη Δευτέρα, η γαλλική BNP Paribas SA μείωσε σημαντικά την έκθεση στην αγορά του τουρκικού νομίσματος, ενώ σε μηδενισμό της έκθεσης προχώρησαν οι πλατφόρμες Clearstream Banking και Euroclear Bank.

Στο πλαίσιο αυτό, η λίρα βιώνει μία από τις χειρότερες κρίσεις των τελευταίων ετών, καθώς οι ξένοι επενδυτές στοιχηματίζουν εναντίον της, περιορίζοντας την πρόσβαση της Άγκυρας σε πρόσθετη ρευστότητα.

«Έχουν εξαπολύσει επίθεση στη χώρα μας» τόνισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού μηνύματος, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Δεν θα δείξουμε έλεος σ’ αυτούς που κάνουν λαθρεμπόριο νομισμάτων στο εξωτερικό» έσπευσε να προσθέσει, παράλληλα, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα έφθασε τις προηγούμενες ημέρες –και συγκεκριμένα στις 7 Μαΐου– στο ιστορικό χαμηλό των 7,269 λιρών ανά δολάριο.

Τη Δευτέρα, ωστόσο, έκλεισε στις 6,8794 λίρες ανά δολάριο, καταφέρνοντας να ανακτήσει ένα μικρός μέρος των απωλειών, οι οποίες είναι οι χειρότερες από τη νομισματική κρίση των αναδυόμενων αγορών το 2018.

Tags:
εθνικά νομίσματα, νομίσματα, Τουρκική λίρα, λίρα, τράπεζες, τράπεζα, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK