10:35 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχεδιάζει την προώθηση μέτρων, τα οποία δυσκολεύουν τη συμμετοχών των κομμάτων στις βουλευτικές εκλογές.

Μέτρα για τον τρόπο συμμετοχής των πολιτικών κομμάτων στις εθνικές εκλογές σχεδιάζει να προωθήσει ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η πρωτοβουλία αυτή έχει ως στόχο να αποτρέψει τη συμμετοχή νέων κομμάτων της αντιπολίτευσης σε ενδεχόμενες πρόωρες εκλογές.

Η κίνηση του Ερντογάν έρχεται μερικές εβδομάδες μετά την ίδρυση δύο νέων πολιτικών κομμάτων, με επικεφαλής τους Αχμέτ Νταβούτογλου (πρώην ΥΠΕΞ) και Αλί Μπαμπατσάν (πρώην ΥΠΟΙΚ).

Αμφότεροι ήταν στενοί συνεργάτες και «σύμμαχοι» του Τούρκου Προέδρου. Ωστόσο, οι «δρόμοι» τους έχουν χωρίσει εδώ και καιρό.

Τα προωθούμενα μέτρα, παρότι προβλέπουν τη μείωση του ποσοστού εισόδου στην Εθνοσυνέλευση από το 10% στο 5%, αποβλέπουν στην αποτροπή τακτικών «μετακινήσεων», όπως αυτών που έλαβαν χώρα πριν από δύο χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2018, 15 βουλευτές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος «μεταπήδησαν» στο νεόκοπο κόμμα «Iyi», το οποίο –μ’ αυτόν τον τρόπο– κατάφερε να συμμετάσχει στις πρόωρες εκλογές, συγκροτώντας Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στη γειτονική χώρα, προκειμένου ένα κόμμα να συμμετάσχει στις εκλογές, θα πρέπει να έχει αντιπροσώπευση τουλάχιστον στο 50% των επαρχιών ή να διαθέτει Κοινοβουλευτική Ομάδα τουλάχιστον 20 βουλευτών.

«Τα νέα μέτρα δεν αναμένεται να εμποδίσουν τα νέα κόμματα, αλλά να αποτρέψουν τους πολιτικούς ελιγμούς των παλαιότερων ετών» δήλωσαν στο Reuters τρία στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP.

Οι ίδιες πηγές, παράλληλα, ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν βουλευτικές εκλογές πριν την προγραμματισμένη κάλπη του 2023.

Tags:
Αχμέτ Νταβούτογλου, Reuters, εκλογές, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK