20:12 03 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

O υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ της Τουρκίας παραχώρησε συνέντευξη στην τουρκική τηλεόραση και μίλησε, μεταξύ άλλων, και για το σύμφωνο με τη Λιβύη.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζαναφέρθηκε στο τουρκολυβικό μνημόνιο κατά τη διάρκεια συνέντευξής του σε τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο.

«Η διαδικασία στα εθνικά κοινοβούλια ολοκληρώθηκε, εγκρίθηκε (η συμφωνία). Ωστόσο, επί του παρόντος, η διαδικασία σχετικά με την καταχώρηση της συμφωνίας στα Ηνωμένα Έθνη βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη», ανέφερε σύμφωνα με το sigmalive.com.

Σημείωσε δε πως στόχος της Τουρκίας είναι να προχωρήσει η συνεργασία στη Λιβύη αλλά και επέλθει η ειρήνη στην περιοχή. 

«Εμείς εκεί σχεδιάζουμε να συνεργαστούμε μαζί με την εθνική πετρελαϊκή εταιρεία της Λιβύης. Εξάλλου και στο παρελθόν είχε γίνει κάτι αντίστοιχο. Αλλά στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν κι άλλες διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες με τις οποίες μπορούμε να κινηθούμε από κοινού. Αλλά αυτό ο καιρός θα το δείξει. Και να πούμε αυτό: Το πετρέλαιο και οι φυσικοί πόροι της περιοχής είναι για τη ευημερία και την ανάπτυξη του Λιβυκού λαού. Δεν είμαστε αποικιοκράτες. Δεν πηγαίνουμε εκεί έχοντας ιμπεριαλιστικά κίνητρα», δήλωσε.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα ενεργειακά σχέδια της Άγκυρας μίλησε και για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με τα πλωτά γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη.

«Χρησιμοποιούμε συχνά αυτό το χάρτη, γιατί η περιοχή στην οποία αναφερόμαστε είναι μια πολύ ευρεία περιοχή, αν κοιτάξετε. Όπως είναι ο νέος όρος, θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτά είναι τα σύνορα της Γαλάζιας Πατρίδας μας. Αυτός είναι ο χάρτης των ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας, της οικονομικής μας ζώνης. Η περιοχή με κόκκινο είναι η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Τουρκικής Δημοκρατίας με βάση την υφαλοκρηπίδα της. Η περιοχή με πράσινο είναι η περιοχή, για την οποία η ΤΔΒΚ έχει παράσχει άδεια στην ΤΡΑΟ (Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων) για έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου» φέρεται να είπε σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα.

Στη συνέχεια ανέφερε πως η Τουρκία έχει κάνει έξι αναγνωριστικές γεωτρήσεις και πως η έβδομη συνεχίζεται στα δυτικά του νησιού.

Ο Ντονμέζ ανέφερε ακόμη ότι θα γίνουν επαναληπτικές γεωτρήσεις σε όλες τις περιοχές καθώς οι σεισμικές έρευνες επίσης συνεχίζονται.

«Είμαστε στη δεύτερη φάση, δηλαδή των αναγνωριστικών γεωτρήσεων και των ερευνών», αποσαφήνισε, εξηγώντας ότι τα ερευνητικά πλοία τραβούν φιλμ από το βυθό, MRI, όπως διευκρίνισε, κι οι αναλύσεις των δεδομένων παίρνουν πολλούς μήνες.
Tags:
Φατίχ Ντονμέζ, μνημόνιο, ΑΟΖ, Κυπριακή ΑΟΖ, ΟΗΕ, Λιβύη, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK