17:14 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έλαβε σαφή θέση εναντίον της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος. «Θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σ’ όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

Σαφή θέση εναντίον της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τέμενος πήρε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ενόψει και της κρίσιμης συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για το φλέγον ζήτημα.

«Η Αγία Σοφία δεν ανήκει μόνο σ’ αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου» τόνισε, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της σημερινής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων Φερίκιοϊ.

Και πρόσθεσε: «Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπος και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ».

Εκτίμησε δε ότι «τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σ’ όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ».

«Η Αγία Σοφία είναι ένα ζωτικό κέντρο εις το οποίο αγκαλιάζονται η Ανατολή με τη Δύση» συνέχισε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη ενότητας και κοινού προσανατολισμού.

Δείτε το σχετικό απόσπασμα μετά το 02:00:00

Υπενθυμίζεται ότι η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας είναι προγραμματισμένη για τις 2 Ιουλίου, με τον Πρόεδρο της γειτονικής χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δεσμεύεται να εφαρμόσει την απόφαση, ανεξαρτήτως του περιεχομένου της.

Βασικό ζήτημα της δικαστικής συνεδρίασης είναι η μετατροπή ή μη της Αγίας Σοφίας από μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO σε ισλαμικό τέμενος.

Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, έχει εκφράσει την έντονη αντίδρασή της σ’ ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθιστώντας αναγκαία τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου και χώρου πολιτισμικής κληρονομιάς.

Tags:
Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινούπολης, Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, τέμενος, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK