21:02 07 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (225)
0 0 0
Βρείτε μας

Η UNESCO την Παρασκευή δήλωσε ότι εκφράζει τη βαθιά της λύπη για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε προηγούμενος διάλογος για το καθεστώς του πρώην βυζαντινού ναού.

Η επικεφαλής της UNESCO, Όντρει Αζουλάι, «λυπάται βαθιά για την απόφαση των τουρκικών αρχών, που ελήφθησαν χωρίς προηγούμενο διάλογο, να τροποποιήσουν το καθεστώς της Αγίας Σοφίας» ανέφερε ο ΟΗΕ σε δήλωσή του.

Πρόσθεσε ότι είχε εκφράσει την ανησυχία της στον Τούρκο πρέσβη στον οργανισμό.

Η Αγία Σοφία ήταν αρχικά ναός, στη συνέχεια έγινε τζαμί μετά την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς, αλλά στη συνέχεια έγινε κοσμικό μουσείο για όλους στη σύγχρονη Τουρκία. 

Είναι εγγεγραμμένο ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, με τον οργανισμό να προειδοποιεί ότι η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βλάψει τον παγκόσμιο χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως τόπου ανοιχτού προς όλους τους πολιτισμούς, βασική πτυχή του καθεστώτος «Παγκόσμιας Κληρονομιάς».

Ανέφερε ακόμη, ότι οποιαδήποτε τροποποίηση απαιτεί προηγούμενη κοινοποίηση στην UNESCO και ενδεχομένως εξέταση από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς, η οποία προσθέτει και μερικές φορές καταργεί τοποθεσίες από τον κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

«Αυτή η απόφαση που ανακοινώθηκε σήμερα θέτει το ζήτημα του αντίκτυπου αυτής της αλλαγής κατάστασης στην παγκόσμια αξία του μνημείο» δήλωσε η UNESCO.

Προειδοποίησε ότι η «κατάσταση» της Αγίας Σοφίας θα εξεταστεί από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς στην επόμενη συνεδρίασή της.

«Η UNESCO καλεί τις τουρκικές αρχές να ξεκινήσουν διάλογο χωρίς καθυστέρηση, προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν επιβλαβής επίδραση στην παγκόσμια αξία αυτής της εξαιρετικής κληρονομιάς» ανέφερε η ίδια δήλωση.

Προειδοποίησε ότι οι αλλαγές στην πρόσβαση στο μνημείο θα μπορούσαν να συνιστούν παραβιάσεις της Σύμβασης Παγκόσμιας Κληρονομιάς του 1972.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα το Συμβούλιο Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να υπογράφει το σχετικό διάταγμα.

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
ΟΗΕ, τζαμί, μνημείο, μνημεία, επιτροπή, UNESCO, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK