02:35 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2021
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (230)
0 02
Βρείτε μας

Στις 24 Ιουλίου αναμένεται, όπως έκανε γνωστό στο διάγγελμά του ο Τούρκος Πρόεδρος, να γίνει η πρώτη μουσουλμανική προσευχή εντός της Αγίας Σοφίας.

Ειδικές κουρτίνες και φωτισμό για να καλύψουν τις αγιογραφίες εντός της Αγίας Σοφίας εξετάζει η Τουρκία, εν όψει της πρώτης μουσουλμανικής προσευχής στις 24 Ιουλίου, σύμφωνα με τη Hurriyet, ενώ ο τουρκικός Τύπος υποδέχθηκε με διθυράμβους την απόφαση Ερντογάν. 

Όπως ανακοίνωσε κατά το διάγγελμά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, η Αγία Σοφία θα είναι ανοιχτή για προσευχή, ενώ θα επιτρέπονται και οι επισκέψεις των τουριστών. Σύμφωνα με τη Hurriyet, οι αγιογραφίες θα καλυφθούν με ειδική τεχνολογία και φωτισμό.

Το δημοσίευμα αναφέρει, επικαλούμενο το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί στην τουρκική κυβέρνηση, ότι, θα τοποθετηθούν ειδικές κουρτίνες που θα ανοίγουν κατά τη διάρκεια της προσευχής προκειμένου να κρύβουν τις αγιογραφίες. Αντίστοιχα, στο πάτωμα θα τοποθετηθούν χαλιά τα οποία θα φωτίζονται για να σκοτεινιάζει ο χώρος.

Σχετικές αποφάσεις θα λάβει ο Ερντογάν την Τρίτη.

Στα πρωτοσέλιδά του, ο τουρκικός Τύπος υποδέχεται με επιτιμητικά σχόλια την απόφαση του Τούρκου Προέδρου.

Ενδειτικά:

  • Η Yeni Safak έκανε λόγο για «ανάσταση» της Αγίας Σοφίας. 
  • Η Turkiye γράφει: «Έληξε το βάσανο του τζαμιού της Αγίας Σοφίας. Έσπασαν οι αλυσίδες των 86 ετών».
  • Η Sabah αναφέρει στον τίτλο: «Έληξε η νοσταλγία για την Αγία Σοφία».

Λίγη ώρα μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας που άνοιγε τον δρόμο για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, ενώ σε διάγγελμά του έκανε γνωστό ότι στις 24 Ιουλίου θα γίνει μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία.

Στην αρχή του διαγγέλματός του, ο Τούρκος Πρόεδρος, απευθυνόμενος στους Τούρκους πολίτες, υπογράμμισε πως «η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας, η Αγία Σοφία θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλους τους ανθρώπους υπό το νέο της καθεστώς, το οποίο είναι πολύ πιο ειλικρινές και πολύ πιο αυθεντικό».

Θέμα:
Αγία Σοφία (230)
Tags:
μουσουλμανικό τέμενος, τέμενος, Τουρκία, ΜΜΕ, τζαμί, αγιογραφία, Αγία Σοφία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK