03:39 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ο Τούρκος πρόεδρος αμύνθηκε απέναντι στην παγκόσμια κατακραυγή για την απόφαση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, λέγοντας ότι αντιπροσώπευε τη βούληση της χώρας του να χρησιμοποιήσει τα «κυριαρχικά της δικαιώματα».

Αδιάλλακτος στην απόφαση αλλαγής του λειτουργικού καθεστώτος της Αγίας Σοφίας παραμένει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Λάβαμε αυτήν την απόφαση χωρίς να κοιτάζουμε τι λένε οι άλλοι, αλλά βλέποντας ποιο είναι το δικαίωμά μας και τι θέλει το έθνος μας, όπως αυτό που κάναμε στη Συρία, στη Λιβύη και αλλού», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν το Σάββατο.

«Θα συνεχίσουμε το δίκαιο δρόμο μας για την οικοδόμηση της μεγάλης και ισχυρής Τουρκίας» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Οι αντιδράσεις πυροδοτήθηκαν από χθες, όταν το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας, έδωσε το «πράσινο» φως για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. 

Η απόφαση προκάλεσε βαθιά απογοήτευση στους Ορθόδοξους Χριστιανούς και όχι μόνο, δημιουργώντας μεγάλες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν, υπέγραψε προεδρικό διάταγμα που μετατρέπει την Αγία Σοφία σε τζαμί, επιτρέποντας την προσευχή εντός αυτής, ενώ ο ίδιος επισήμανε ότι ο χώρος, θα ανοίξει για μουσουλμανική προσευχή επίσημα την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ομάδες από το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού επιθεώρησαν τον τρούλο και τους τέσσερις μιναρέδες, στο πλαίσιο των προετοιμασιών, ώστε να χρησιμοποιηθεί για μουσουλμανική προσευχή.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών εκφράζει την απογοήτευσή του για την Αγία Σοφία 

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών έγραψε στον Πρόεδρο της Τουρκίας για τη «θλίψη και την απογοήτευση» μεταξύ των μελών για την απόφαση να μετατραπεί ο ναός - ορόσημο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί. 

Ως μουσείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς, «η Αγία Σοφία υπήρξε ένας τόπος συνάντησης και έμπνευσης για ανθρώπους από όλα τα έθνη», επισήμανε ο Ioan Sauca, στην επιστολή που κυκλοφόρησε το Σάββατο από την ομάδα που εδρεύει στη Γενεύη.

Η κολοσσιαία Αγία Σοφία χτίστηκε πριν από 1.500 χρόνια ως ορθόδοξος χριστιανικός καθεδρικός ναός και μετατράπηκε σε τζαμί αφού οι Οθωμανοί κατέλαβαν την Κωνσταντινούπολη, το 1453.

Ωστόσο, η κοσμική τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε το 1934 να την κάνει μουσείο.

Από την πλευρά του, ο Sauca επισήμανε ότι το καθεστώς του μουσείου ήταν «μια ισχυρή έκφραση» της δέσμευσης της Τουρκίας για ένταξη και κοσμικότητα.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η Γαλλία «αποδοκιμάζει» την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία.

«Αυτές οι αποφάσεις δημιουργούν αμφιβολίες για μια από τις πιο συμβολικές πράξεις της σύγχρονης και κοσμικής Τουρκίας», δήλωσε ο υπουργός σε δήλωση.

«Η ακεραιότητα αυτού του θρησκευτικού, αρχιτεκτονικού και ιστορικού κοσμήματος, ένα σύμβολο θρησκευτικής ελευθερίας, ανοχής και ποικιλομορφίας, που αναφέρεται ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, πρέπει να διατηρηθεί», είπε.

«Η Αγία Σοφία πρέπει να συνεχίσει να αντιπροσωπεύει την πολυφωνία και την ποικιλομορφία θρησκευτικής κληρονομιάς και διαλόγου», καταλήγει.

Tags:
μουσουλμανικό τέμενος, τέμενος, τζαμί, Αγία Σοφία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK