21:22 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (225)
0 12
Βρείτε μας

Άγνωστοι στη Θεσσαλονίκη έκαψαν την τουρκική σημαία, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ημέρα που πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία, μετά τη μετατροπή της σε τζαμί.

Στο κάψιμο της τουρκικής σημαίας στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και την πρώτη μουσουλμανική προσευχή, επανήλθε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τις κοινές δηλώσεις με την Ισπανίδα ομόλογό του.

«Κατέβασμα της σημαίας, κάψιμο της τουρκικής σημαίας… Τέτοιες συμπεριφορές τους ταιριάζουν. Αφού πετάξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα, ειδικά ο Κεμάλ Ατατούρκ, σεβάστηκε την ελληνική σημαία. Τέτοιο έθνος είμαστε. Αυτοί κάνουν ό,τι τους ταιριάζει» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι Αθήνα και Άγκυρα αντάλλαξαν εκατέρωθεν κατηγορίες, μία ημέρα μετά την πρώτη μουσουλμανική προσευχή στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας, ενώ έντονη κόντρα υπήρξε για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας.

Της πρώτης προσευχής -από το 1934- στο ιστορικό μνημείο της Κωνσταντινούπολης ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα.

«Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Ελλάδα κάνει σαν να ήταν δική της ιδιοκτησία»

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δηλώνοντας, μάλιστα, ότι «δεν είναι κατανοητό γιατί η Ελλάδα ενεργεί σαν να ήταν δική της περιουσία. Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγία Σοφία υπήρξε τζαμί από το 1453» ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι στις 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία μετά τη μετατροπή της σε τζαμί. Στο εσωτερικό της Αγίας Σοφίας τοποθετήθηκαν χαλιά, ενώ οι αγιογραφίες και τα χριστιανικά ψηφιδωτά καλύφθηκαν με κουρτίνες.

Άλλωστε, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραΐμ Καλίν, είχε γνωστοποιήσει προ ημερών ότι θα υπήρχε παρέμβαση σε όσα ψηφιδωτά «βλέπουν» στην κατεύθυνση της Κάαμπα προς τη Μέκκα, όπου προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.

 

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
τουρκική προκλητικότητα, Αγία Σοφία, τζαμί, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK