16:55 14 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (207)
0 01
Βρείτε μας

Στα ανατολικά της Κύπρου πλέει το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Barbaros, το οποίο αναμένεται να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Στα ανοιχτά της Αμμοχώστου βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, το οποίο το βράδυ της Τετάρτης απέπλευσε από τις τουρκικές ακτές, στο πλαίσιο της τουρκικής Navtex εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα εντοπισμού θαλάσσιων πλοίων marinetraffic.com, το Barbaros βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα ανατολικά της Αμμοχώστου και της Αγίας Νάπας.

Η πορεία του Barbaros στα ανατολικά της Κύπρου, 30 Ιουλίου του 2020
© Φωτογραφία : marinetraffic.com
Η πορεία του Barbaros στα ανατολικά της Κύπρου

Υπενθυμίζεται ότι η Άγκυρα έχει εκδώσει Navtex έως τις 20 Σεπτεμβρίου του 2020 για τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών στη θαλάσσια περιοχή των Κατεχομένων, εντός της διεθνώς αναγνωρισμένης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού MEGA, το Barbaros συνοδεύεται από μία φρεγάτα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

«Οι σχεδιασμοί της Τουρκίας είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις της Τουρκίας σε Κύπρο, Ελλάδα, Λιβύη σχετίζονται μεταξύ τους» δήλωσε την Τετάρτη ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Οι νέες τουρκικές προκλήσεις επέρχονται λίγες ημέρες μετά το κλίμα έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας στα ανοιχτά του Καστελλόριζου, με αφορμή την έκδοση τουρκικής Navtex στη θαλάσσια περιοχή.

Ωστόσο, η κατάσταση εκτονώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, χάρη στη διεθνή και, κυρίως, γερμανική παρέμβαση, με τον τουρκικό στόλο να αποσύρει τα πολεμικά πλοία από το Αιγαίο. Ταυτόχρονα, το σεισμογραφικό πλοίο Oruc Reis αγκυροβόλησε και πάλι στο λιμάνι της Αττάλειας, μην αποπλέοντας προς τη θαλάσσια περιοχή της Navtex.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραΐμ Καλίν, ανακοίνωσε την αναστολή των σεισμογραφικών ερευνών στις «αμφισβητούμενες περιοχές» της ανατολικές Μεσογείου, καλώντας παράλληλα την Ελλάδα σε «ανοιχτό διάλογο άνευ προϋποθέσεων».

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (207)
Tags:
θαλάσσιες έρευνες, σεισμογράφος, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Κύπρος, Τουρκία, Barbaros
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK