13:28 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Αγία Σοφία (225)
0 0 0
Βρείτε μας

Μοιρασμένη εμφανίζεται η κοινή γνώμη στην Τουρκία για την απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Η πλειοψηφία των Τούρκων πολιτών θεωρεί ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, ενώ το 49% τάσσεται υπέρ της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί σε αντίθεση με το 45% που διαφωνεί με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Την ίδια στιγμή, το 52% των Ελλήνων θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία (86%) θεωρεί ότι η Τουρκία όφειλε να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο πολιτιστικής κληρονομιάς, σύμφωνα με κοινή δημοσκόπηση σε Ελλάδα και Τουρκία που πραγματοποίησε η Κάπα Research.

Αναλυτικά, στο ερώτημα «Στο θέμα του ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, εσείς με ποια από τις δύο απόψεις συμφωνείτε περισσότερο;» καταγράφηκαν οι εξής απαντήσεις:

Το 86% των Ελλήνων απάντησε ότι η Τουρκία έπρεπε να διατηρήσει την Αγία Σοφία ως μουσείο, ενώ μόλις το 10% απαντά ότι η Τουρκία είχε το δικαίωμα μετατροπής της Αγίας Σοφίας. «Δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ» είπε το 4%.

Το 49% των Τούρκων απάντησε ότι «η Τουρκία είχε το δικαίωμα να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί», ενώ το 45% ότι έπρεπε να διατηρηθεί ως μουσείο. «Δεν γνωρίζω» ή «δεν απαντώ» είπε το 6%.

Τι απαντούν Έλληνες και Τούρκοι για την πορεία των χωρών τους

Σε ό,τι αφορά την πορεία των δύο χωρών, το 52% στην Ελλάδα απαντά ότι η χώρα κινείται «προς τη σωστή κατεύθυνση» ή «μάλλον προς τη σωστή κατεύθυνση». Αντίθετα, το 45% απαντά ότι κινείται «προς τη λάθος κατεύθυνση» ή ««μάλλον προς τη λάθος κατεύθυνση».

Στην Τουρκία, το 39% απαντά ότι η χώρα κινείται «μάλλον» ή «προς» τη σωστή κατεύθυνση», ενώ το 57% απαντά το αντίθετο, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που δημοσιοποιεί το ethnos.gr.

Τι λένε σε Ελλάδα και Τουρκία για τις έρευνες στη Μεσόγειο

Για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο, αντίθετες απόψεις εκφράζουν οι λαοί των δύο χωρών.

Συγκεκριμένα, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων (81%) θεωρεί ότι η Τουρκία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και έχει γίνει παράγοντας αστάθειας με τις έρευνες που πραγματοποιεί.

Στον αντίποδα, το 81% των Τούρκων θεωρούν ότι «η Τουρκία έχει δικαιώματα στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο και σωστά κάνει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου».

Στο υποθετικό σενάριο που τα πράγματα εκτραχυνθούν και η κυβέρνηση θεωρήσει ότι εμποδίζονται ή καταπατούνται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, οι πολίτες έδωσαν τις εξής απαντήσεις:

Στην Ελλάδα, το 52% απάντησε ότι θα προτιμούσε την εξάντληση κάθε περιθωρίου διαλόγου, ενώ το 46% θα συμφωνούσε με τη χρήση στρατιωτικών μέσων.

Στην Τουρκία, το 57% απαντά ότι επιθυμεί να εξαντληθούν οι πιθανότητες διαλόγου και μόλις το 35% εμφανίζεται έτοιμο για επέμβαση του στρατού.

Δείτε εδώ αναλυτικά τη δημοσκόπηση σε Ελλάδα και Τουρκία

Θέμα:
Αγία Σοφία (225)
Tags:
Αγία Σοφία, δημοσκόπηση, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK