21:16 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Παραμένουν αινιγματικές οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ως προς το τι μέλλει γεννέσθαι με τις κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να διευθετήσει την κατάσταση σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στα ελληνικά ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο μέσω διαλόγου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας, Τόμας Πέτριτσεκ, σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες την Παρασκευή.

«Έχουμε ήδη επιβάλει κυρώσεις εναντίον ατόμων που εμπλέκονται σε παράνομες γεωτρήσεις και παράνομες ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο. Ταυτόχρονα, όπως ανέφερα, θέλουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την Τουρκία για να βρούμε μια άκρη. Και ταυτόχρονα  είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε το αίτημα της Ελλάδας και της Κύπρου [...] να προχωρήσουμε σε μια αντίδραση της ΕΕ» δήλωσε ο Πέτριτσεκ .

Ταυτόχρονα, ο διπλωμάτης ανέφερε ότι η ΕΕ αντιτάχθηκε σε μονομερείς ενέργειες και ήθελε να ξεκινήσει εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία, την οποία θεωρεί σημαντικό εταίρο. 

Η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε ξανά τον Αύγουστο αφού το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε την εξερεύνηση για γεώτρηση στην περιοχή.

Δένδιας: Αναμένουμε τις ανακοινώσεις Μπορέλ για κυρώσεις στην Τουρκία

Απόλυτη αναγκαιότητα χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την επιβολή κυρώσεων από μέρους της ΕΕ στην Τουρκία.
Επίκληση στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έκανε ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο κλίμα που επικρατεί μεταξύ των Ευρωπαίων ομολόγων του, για το ζήτημα της Τουρκίας.

Μιλώντας κατά τη δεύτερη ημέρα του άτυπου συμβουλίου των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ, χαρακτήρισε «απόλυτη αναγκαιότητα» προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο τις επικείμενες ανακοινώσεις του Ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, σχετικά με επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

«Περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις Μπορέλ, σχετικά με τις επιλογές για κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας. Το θεωρούμε απόλυτη αναγκαιότητα, προκειμένου να επιτευχθεί αποκλιμάκωση στη Μεσόγειο» δήλωσε ο κ. Δένδιας προσερχόμενος στο άτυπο Συμβούλιο που πραγματοποιείται από χθες στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το κλίμα που επικρατεί στο Συμβούλιο, ενόψει της σημερινής συζήτησης για την Τουρκία, ο υπουργός τόνισε: «Βασιζόμαστε πάντα στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αυτές είναι οι αξίες της κοινότητας των εθνών». 

Δεν φαίνεται να συμφωνούν οι ΥΠΕΞ της ΕΕ για κυρώσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες του DPA, η Γερμανία αντιτίθεται σε πιθανές κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και επιδιώκει λύση μέσω διαπραγμάτευσης όσον αφορά στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ωστόσο, η Κύπρος φέρεται να εμμένει στη θέση της για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία.

Ακόμα, όπως επισημαίνει το DPA, ο Χάικο Μάας, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ελλάδα και την Τουρκία, δήλωσε:

«Είναι απαραίτητο να βρεθεί μια διπλωματική λύση αυτής της σύγκρουσης».

Εντούτοις, σύμφωνα με την ΕΡΤ, η λίστα των πιθανών κυρώσεων κατά της Τουρκίας θα παρουσιαστεί, την Παρασκευή (28/08), από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Tags:
κυρώσεις, Τουρκία, Κύπρος, Ελλάδα, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK