08:27 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
0 01
Βρείτε μας

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, προχωρά σε νέες προκλητικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, επαναλαμβάνοντας πως το Καστελλόριζο δεν έχει υφαλοκρηπίδα. Παράλληλα, εμφανίζεται οργισμένη κατά της ΕΕ.

Έντονη φαίνεται πως είναι η ενόχληση της τουρκικής πλευράς από το αποτέλεσμα της άτυπης Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, να προχωρά σε αιχμηρή ανακοίνωση. 

«Η αιτία της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο είναι η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά, με τις μαξιμαλιστικές τους κινήσεις και τους ισχυρισμούς που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο» αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση και συνεχίζει:

«Η άνευ όρων στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση –με το πρόσχημα της αλληλεγγύης της ένωσης– σε αυτό το δίδυμο, το οποίο επιχειρεί να αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο, ενισχύει περισσότερο την ένταση».

Οργή κατά της ΕΕ

Ο Ακσόι κριτικάρει την ΕΕ αναφέροντας πως δεν νομιμοποιείται για να «κριτικάρει τις τουρκικές έρευνες για υδρογονάνθρακες και να ζητά τον τερματισμό τους. Διότι, όπως επιβεβαιώνεται και από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, η ΕΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα επί του ζητήματος».

Παράλληλα, ο ίδιος, καλεί την Ένωση και τα μέλη της να μη στηρίξουν –υπό την «ομπρέλα» της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης– τους «μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς» της χώρας μας, οι οποίοι δεν πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο, όπως σημειώνει. 

«Η Ελλάδα δεν είναι αρχιπελαγικό κράτος. Αντίκειται με το διεθνές δίκαιο και τη νομολογία τα ελληνικά νησιά, ειδικά το Καστελλόριζο, που βρίσκονται πιο κοντά στη χερσόνησο της Ανατολίας, να έχουν υφαλοκρηπίδα» σημειώνει ο ίδιος, ενώ αναφορικά με τις κυρώσεις που πιθανόν επιβληθούν στην Άγκυρα εάν δεν επέλθει αποκλιμάκωση, τονίζει πως μία συζήτηση για κυρώσεις, την ώρα που «η Τουρκία υπογραμμίζει πάντα την ανάγκη για διάλογο και διπλωματία, θα επιδεινώσει τη λύση των τρεχόντων προβλημάτων».

Όπως τονίζει, αυτές οι δηλώσεις αυξάνουν την «αποφασιστικότητα της Τουρκίας», η οποία, «παρά τις παράνομες συμμαχίες που έχουν δημιουργηθεί εναντίον της, θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και των Τουρκοκυπρίων».

Ολοκληρώνοντας, καλεί την ΕΕ να επιδείξει αμερόληπτη στάση και να λειτουργεί ως σωστός διαμεσολαβητής «εάν επιθυμεί λύση στην Ανατολική Μεσόγειο». 

Οι πιθανές κυρώσεις

Μετά το πέρας της άτυπης Συνόδου, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας, κάλεσαν την Τουρκία να απέχει από μονομερείς ενέργειες και προκλήσεις. Παράλληλα, επιβεβαίωσαν πως εξετάζεται λίστα κυρώσεων κατά της Άγκυρας, η οποία θα οριστικοποιηθεί στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Σεπτεμβρίου, εφόσον δεν έχει υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, o κατάλογος των πιθανών κυρώσεων περιλαμβάνει τα ακόλουθα πεδία:

  • Περιοριστικά μέτρα σε περίπτωση συνέχισης παράνομων γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
  • Καταχώρηση των πλοίων που εμπλέκονται σε παράνομες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας.
  • Τομεακές κυρώσεις (πωλήσεις, προμήθειες, εξαγωγή υλικού σχετικά με έρευνες στον ενεργειακό τομέα, μεταφορά τεχνολογίας και προϊόντων).
  • Απαγόρευση δανεισμού σε τράπεζες και βιομηχανίες της Τουρκίας από κρατικές τράπεζες της ΕΕ.
  • Ενδεχόμενο μείωσης ευρωπαϊκών κονδυλίων στην Τουρκία. 

Καθώς και:

  • Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας μέχρι τον Σεπτέμβριο, δυνατότητα εξέτασης απαγόρευσης ταξιδιών σε συγκεκριμένα πρόσωπα (travel ban).
  • Περαιτέρω ενίσχυση των καταχωρήσεων για ενέργειες της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες ΚΔ και Ελλάδας σε υφιστάμενο καθεστώς κυρώσεων κατά Τουρκίας.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
Tags:
Ευρωπαϊκή Ένωση, Άγκυρα, ελληνοτουρκικά, Χαμί Ακσόι, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK