13:48 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (507)
0 11
Βρείτε μας

«Απόπειρα πολέμου» χαρακτήρισε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας, ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Το «casus belli» επαναφέρει η Τουρκία για την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι, διερωτήθηκε εάν δεν είναι «αιτία πολέμου» η επέκταση των χωρικών υδάτων, «τότε ποιο είναι;»

«Εάν η απόπειρα της Αθήνας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα δεν είναι αιτία πολέμου, τότε ποιο είναι;» ανέφερε ο Οκτάι, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu.

Ο ίδιος διαμήνυσε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει, με κάθε τρόπο, τα δικαιώματά της σε κάθε κυβικό μέτρο υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία αναμένει αμεροληψία από την ΕΕ, κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Άγκυρα να υποχωρήσει από αυτή την αμεροληψία» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος υπογράμμισε πως η Τουρκία «δεν ακούει τίποτα όταν πρόκειται για την ανεξαρτησία και την ελευθερία της».

«Δεν μας νοιάζει αν πρέπει να πληρωθεί τίμημα» γι’ αυτό, συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, στο Ιόνιο, διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά το ίδιο δικαίωμα και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές.

Πρόκειται, όπως είπε, για ένα δικαίωμα «που η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει γείτονές μας, με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια».

Νέος γύρος έντασης στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας

Νέος γύρος έντασης καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, με επίκεντρο το Ανατολικό Αιγαίο.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία παρατείνεται η περίοδος ερευνών του σκάφους Oruç Reis μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Η Αθήνα απάντησε με «αντι-NAVTEX», ενώ διπλωματικές πηγές σχολίασαν δεικτικά την τουρκική ενέργεια παρατηρώντας ότι «για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ποιος επιθυμεί την αποκλιμάκωση και ποιος όχι».

Χτες, Παρασκευή, η Ε.Ε. κατάρτισε κατάλογο πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας, οι οποίες θα συζητηθούν σε περίπου ένα μήνα στη Σύνοδο Κορυφής με θέμα τις σχέσεις της Άγκυρας με την Ευρώπη.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (507)
Tags:
Φουάτ Οκτάι, χωρικά ύδατα, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK