19:36 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 03
Βρείτε μας

Αυτήν την εβδομάδα, αντιπροσωπεία του Ρωσικού-Τουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου (RTBC) και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμαμόγλου πραγματοποίησαν συνάντηση με επικεφαλής τον Πρόεδρο Αχμέτ Παλάνκοφ, συζητώντας μέτρα για την ενίσχυση του διμερούς κύκλου εργασιών εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού.

«Η τουρκο-ρωσική συνεργασία είναι σημαντική όχι μόνο για τις δύο χώρες μας, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο», λέει στο Sputnik ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμαμόγλου. «Η Κωνσταντινούπολη έχει στρατηγική σημασία στο πλαίσιο της συνεργασίας μεταξύ των δύο φιλικών χωρών».

Προηγουμένως, ο δήμαρχος είχε μια σειρά συναντήσεων με τον Αντρέι Μπουράνοφ, γενικό πρόξενο της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Κωνσταντινούπολη, συζητώντας τα πιθανά επιχειρηματικά σχέδια της Ρωσίας με τις επιχειρήσεις της Κωνσταντινούπολης.

Οι δύο χώρες ενισχύουν τη συνεργασία τα τελευταία χρόνια: το 2017, ο διμερής κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 40,5% στα 22,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το 2018 έφτασε τα 25,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη τον Νοέμβριο του 2018, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι αναμένει ότι ο όγκος του ρωσοτουρκικού εμπορίου θα ανέλθει συνολικά σε 100 δισεκατομμύρια δολάρια στο μέλλον.

Παρά την πανδημία COVID-19, ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκε κατά 81,6 εκατομμύρια δολάρια τον Φεβρουάριο του 2020 σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2019, σύμφωνα με το τουρκικό Υπουργείο Εμπορίου. 

«Η σύνοδος κορυφής με τον πρόεδρο του ρωσικού-τουρκικού επιχειρηματικού συμβουλίου Αχμέτ Παλανκόεφ  και την αντιπροσωπεία του αποδείχθηκε πολύ παραγωγική όσον αφορά τη δυνητική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών στο μέλλον», παραδέχεται ο Τούρκος αξιωματούχος. «Ήμουν πολύ ευχαριστημένος με τη συνάντησή μας».

Όταν ρωτήθηκε ποιες πρωτοβουλίες προτείνονται από τη ρωσική πλευρά θεωρούνται προτεραιότητα για τον Μητροπολιτικό Δήμο της Κωνσταντινούπολης, ο Ιμάμογλου τονίζει ότι είναι «ανοιχτοί σε οποιεσδήποτε ιδέες, προτάσεις και συνεργασία που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη» της πόλης.

«Στη συνάντηση με το Ρωσικό-Τουρκικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο, συζητήσαμε για θέματα πολιτισμού, αθλητισμού, τουρισμού, διαχείρισης υδάτων, επικοινωνιών μεταφορών, ασφάλειας και στάθμευσης αυτοκινήτων», εξηγεί ο δήμαρχος. «Συμφωνήσαμε ότι θα στείλουμε προτάσεις του Επιχειρηματικού Συμβουλίου για συνεργασία στους εξουσιοδοτημένους συναδέλφους μας από τα αρμόδια τμήματα, επομένως, οι συναντήσεις θα συνεχιστούν με τη συμμετοχή αρμόδιων ειδικών».

Ο Ιμαμόγλου αναφέρεται επίσης στα σχέδια για κοινές δραστηριότητες του Γραφείου Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης και της ρωσικής πλευράς. Ένα από τα κύρια θέματα της συνόδου κορυφής ήταν το ζήτημα της αύξησης του διμερούς κύκλου εργασιών μεταξύ των χωρών. Σχολιάζοντας αυτό, ο δήμαρχος τονίζει τη σημασία μιας πρωτοβουλίας που προβλέπει τη δημιουργία εικονικών πλατφορμών έκθεσης: «Αυτό θα διευκολύνει τη βιώσιμη εμπορία εν μέσω της πανδημίας», υποστηρίζει. 

Η ιδέα της δημιουργίας διαδικτυακών πλατφορμών για συνομιλίες B2B είχε τεθεί στο τραπέζι από Ρώσους και Τούρκους αξιωματούχους ακόμη και πριν από την πανδημία: «Δημιουργούμε τώρα μια διαδικτυακή πλατφόρμα για τη βελτίωση των εμπορικών σχέσεων μεταξύ ρωσικών και τουρκικών εταιρειών. Θα υπάρχει η διαδικτυακή πλατφόρμα B2B που συμφωνήσαμε να αναπτύξουμε», είπε ο Παλανκόφ στους δημοσιογράφους στα τέλη Ιουλίου 2019.

Προκειμένου να δώσει ώθηση στην επιχειρηματικότητα, η τουρκική πλευρά δημιούργησε τον Οργανισμό Επενδύσεων της Κωνσταντινούπολης, μια δομή «που ιδρύθηκε στο δήμο για την προώθηση της Κωνσταντινούπολης και για να διευκολύνει την κατεύθυνση των δυνητικών επενδυτών προς τους στρατηγικούς και πρωτογενείς επενδυτικούς τομείς της Κωνσταντινούπολης», σύμφωνα με τον δήμαρχο .

«Επιπλέον, μπορούμε να αναπτύξουμε συνεργασία στον τομέα της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών σε τομείς προτεραιότητας για την Κωνσταντινούπολη, δηλαδή υποδομές, συγκοινωνιακές συνδέσεις και προστασία του περιβάλλοντος», επισημαίνει ο Ιμάμογλου. «Όσον αφορά τη δυνητική συνεργασία στον τομέα του πολιτισμού και της τέχνης, είμαι βέβαιος ότι είναι απαραίτητο να αξιολογήσουμε και να υποστηρίξουμε κάθε ευκαιρία που έχουμε».

Ο δήμαρχος συνόψισε ότι η αντιπροσωπεία του Ρωσοτουρκικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου παρουσίασε έργα που καλύπτουν μεγάλο αριθμό τομέων. Η διαδικασία ανάπτυξης συγκεκριμένων έργων θα συνεχιστεί μέσω ουσιαστικών συναντήσεων με εκπροσώπους των τμημάτων του Δήμου της Κωνσταντινούπολης, καταλήγει ο Ιμάμογλου.

Tags:
συνεργασία, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK