15:13 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
0 02
Βρείτε μας

Στο τουρκολιβυκό μνημόνιο αναφέρθηκε, την Τετάρτη (02/09), ο Φουάτ Οκτάι χαρακτηρίζοντάς το ως «κόκκινη γραμμή» για τη Λιβύη και επέμεινε πως οι έρευνες κοντά στο Καστελλόριζο είναι εντός της υφαλοκρηπίδας της χώρας του.

Ως «κόκκινη γραμμή» για την Τουρκία χαρακτήρισε, την Τετάρτη (02/09), τη συμφωνία με τη Λιβύη ο Αντιπρόεδρος της γειτονικής χώρας, Φουάτ Οκτάι. 

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε ότι «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει» τη συμφωνία, «ειδικά η Γαλλία», κατά τη διάρκεια διαδικτυακού σεμιναρίου με το Ίδρυμα Πολιτικής, Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας (SETA) στην Ουάσινγκτον.

Το τουρκολιβυκό μνημόνιο υπεγράφη, τον περασμένο Νοέμβριο, κάτι που αμφισβητείται έντονα όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Τουρκία ερευνά στην υφαλοκρηπίδα της»

Σχετικά με τις έρευνες στο Καστελλόριζο, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος επέμεινε πως η χώρα του κάνει σεισμικές έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας της και σημείωσε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να αμφισβητήσει τις ενέργειες της Άγκυρας.

Ο ίδιος, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu, ανέφερε πως η Τουρκία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην περιοχή και τόνισε πως η υφαλοκρηπίδα της «είναι 4.000 φορές μεγαλύτερη» σε σχέση με το ελληνικό νησί.

Ειδικότερα, ο κ. Οκτάι είπε ότι το νησί έπρεπε να αποστρατιωτικοποιηθεί βάσει συμφωνιών επειδή είναι τόσο κοντά στην Τουρκία, αλλά τώρα στρατιωτικοποιείται. 

Αφού η Αθήνα αντιτάχθηκε στη σεισμική έρευνα της Άγκυρας στην περιοχή τον Ιούλιο, η γερμανική διπλωματία ανέλαβε πρωτοβουλία για την άμβλυνση της κρίσης.

Θέμα:
Συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης (334)
Tags:
ελληνοτουρκικά, Φουάτ Οκτάι, Λιβύη, Ελλάδα, Καστελόριζο, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK