02:41 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Κριτική στην πολιτική του Τούρκου Προέδρου στην Ανατολική Μεσόγειο ασκεί ο πρώην πρωθυπουργός της γείτονος, Αχμέτ Νταβούτογλου.

«Η Τουρκία διακινδυνεύει μια στρατιωτική σύγκρουση στην Ανατολική Μεσόγειο επειδή εκτιμά περισσότερο την ισχύ από τη διπλωματία» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της γείτονος και πάλαι ποτέ στενός συνεργάτης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος αποχώρησε πέρυσι από το κυβερνών AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) για να ιδρύσει το κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον).

Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters, ο Νταβούτογλου επέκρινε την «κλίση προς τον αυταρχισμό» που διαβλέπει στη νέα εκτελεστική προεδρία την οποία έχει αποκτήσει η χώρα και κατηγόρησε την κυβέρνηση Ερντογάν ότι χειρίσθηκε αδέξια μια σειρά από προκλήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομία, το ξέσπασμα του κορονοϊού και οι αυξανόμενες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου, η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, όμως πρόσθεσε πως η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά. Αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν προβολές ισχύος αντί της διπλωματίας, ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση» υπογράμμισε.

Όπως σχολίασε ο κ. Νταβούτογλου, «η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση:"Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις"».

«Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση» κατέληξε.
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Τουρκία, Αχμέτ Νταβούτογλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK