22:43 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 30
Βρείτε μας

Η Άγκυρα ξεκαθάρισε το βράδυ της Πέμπτης πως δεν θα πραγματοποιηθεί κανενός είδους άσκηση με τη Ρωσική Ομοσπονδία στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως δεν θα πραγματοποιηθούν ασκήσεις με τη Ρωσία στην Ανατολική Μεσόγειο, μετά την έκδοση NAVTEX χτες το βράδυ.

«Οι εν λόγω NAVTEX είναι μια συνήθης πρακτική όσον αφορά τη διασφάλιση της ασφάλειας πλοήγησης. Δεν θα πραγματοποιηθεί άσκηση με δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας» αναφέρει χαρακτηριστικά το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Κύπρος: Δεν έχουμε κανένα παράπονο από τη Ρωσία

Νωρίτερα σήμερα, δηλώσεις για το θέμα παραχώρησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Κυριάκος Κούσιος.

«Είναι γνωστό σε όλους ότι εδώ και πολλά χρόνια, η Ρωσία απευθύνεται στην Κύπρο στις περιπτώσεις έκδοσης ΝΟΤΑΜ ή NAVTEX και απευθύνεται σε συγκεκριμένο οργανισμό, τον NAVAREA III», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κούσιος.

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως είναι γνωστό ότι η Τουρκία παρεμβαίνοντας εκδίδει κάποιες άλλες NAVTEX, όμως «έχουμε ενημέρωση και όταν πρόκειται για έκδοση ΝΟΤΑΜ και NAVTEX αυτό γίνεται από την Κυπριακή Δημοκρατία μετά από αίτηση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

Ακόμη, ο Κύπριος αξιωματούχος διαβεβαίωσε πως η Λευκωσία σαφέστατα «ενημερώθηκε για όλα», ενώ ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιο παράπονο από τη Ρωσία, απάντησε ξεκάθαρα πως «όχι».

Μάλιστα, το παράπονο που έχει η Κύπρος είναι «για την εκμετάλλευση που τυγχάνει από την Τουρκία».

Άλλωστε, η Κύπρος εξέδωσε «αντι-NAVTEX», απαντώντας έτσι στην Άγκυρα.

Το ρωσικό ΥΠΕΞ για την Ανατολική Μεσόγειο

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, το απόγευμα της Πέμπτης, χαρακτήρισε ως προκλητικούς τους ισχυρισμούς ότι οι «επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο οφείλονται στη στήριξη της Μόσχας.

Πιο συγκεκριμένα, σε ενημέρωση η κα Ζαχάροβα ανέφερε πως «τέτοιους συλλογισμούς μπορώ να τους χαρακτηρίσω παρά μόνο προκλητικούς».

Στη συνέχεια, πρόσθεσε πως η Ρωσία δεν αναζητά οφέλη μέσα από διακρατικές διαμάχες, προβλήματα, συγκρούσεις, και αυτό «ισχύει πλήρως για μια τόσο ευαίσθητη και εκρηκτική περιοχή όπως η Ανατολική Μεσόγειος».

«Δεν ωθούμε κανέναν σε επιθετικές ενέργειες. Η συνεργασία μας, ιδίως με την Τουρκία, δεν στρέφεται εναντίον τρίτων χωρών» ξεκαθάρισε επίσης.

Μάλιστα, σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού ΥΠΕΞ, «δεν έχει σημασία αν οι χώρες που βρίσκονται σε "σύγκρουση" είναι σύμμαχοι στο στρατιωτικό-πολιτικό μπλοκ», καθώς η Ρωσία «υποστηρίζει την επίλυση οποιωνδήποτε αμφιλεγόμενων ζητημάτων αποκλειστικά μέσω πολιτικού διαλόγου, μέσω της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και αναζήτησης αμοιβαία αποδεκτών λύσεων βάσει διεθνών νομικών κανόνων».
Tags:
Navtex, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, στρατιωτικές ασκήσεις, ασκήσεις, στρατιωτική άσκηση, άσκηση, Υπουργείο Άμυνας, υπουργός Άμυνας, άμυνα, Τουρκία, Μόσχα, Ρωσία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK