08:18 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
0 0 0
Βρείτε μας

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας με ανακοίνωσή του απαντά στην ανάρτηση του Γενς Στόλτενμπεργκ για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρεται στις δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ενώ καλεί την Ελλάδα να στηρίξει τον διάλογο.

«Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ανέλαβε μια πρωτοβουλία για τη μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και την αποφυγή ατυχημάτων μεταξύ ναυτικών και αεροπορικών μονάδων» τονίζεται αρχικά στην ανακοίνωση.

Η πρωτοβουλία του κ. Στόλτενμπεργκ, η οποία υποστηρίζεται από τη χώρα μας, τονίζει η Άγκυρα, αποσκοπεί στην έναρξη στρατιωτικών – τεχνικών συνομιλιών μεταξύ των δύο χωρών στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

«Οι συνομιλίες αυτές που αποσκοπούν στην εκτόνωση δεν σχετίζονται με την επίλυση των διμερών θεμάτων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά κατ’ ουσίαν με τις διευθετήσεις που έθεσαν προηγουμένως σε διμερές επίπεδο οι στρατιωτικές αρχές των δύο χωρών» συνεχίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, προσθέτοντας πως αναμένει από την Αθήνα να στηρίξει τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

«Εξάλλου, θέλουμε να υπενθυμίσουμε για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να προσέλθει σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις για την εξεύρεση δίκαιων και μόνιμων λύσεων στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου για τα προβλήματα με την Ελλάδα» καταλήγει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Eλληνικές διπλωματικές πηγές «αδειάζουν» τον Στόλτενμπεργκ

Nωρίτερα, πηγές της ελληνικής διπλωματίας, διέψευσαν τις φερόμενες τεχνικές συνομιλίες με την Τουρκία για την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, που ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ο κ. Στόλτενμπεργκ, λέγοντας πως «δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΜΠΕ) οι ίδιες πηγές συμπλήρωσαν ότι συγκρατούν την πρόθεση του ΓΓ του ΝΑΤΟ «να εργαστεί για να θεσπίσει μηχανισμούς αποκλιμάκωσης στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ».

Πάντως, σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές, αποκλιμάκωση συνιστά μόνο «η άμεση απομάκρυνση όλων των τουρκικών πλοίων από την ελληνική υφαλοκρηπίδα».

Στο ίδιο ύφος σχολίασαν με αιχμηρό τρόπο τη στάση του κ. Στόλτενμπεργκ, επισημαίνοντας πως «η μονομερής εγχείριση εγγράφου με την παράκληση για σχόλια εντός μίας εβδομάδας σε καμία περίπτωση δεν συνιστά έναρξη διαλόγου».

Η δήλωση του ΓΓ του ΝΑΤΟ

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, το βράδυ της Πέμπτης, με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

​«Μετά τις συζητήσεις μου με τους ηγέτες Ελλάδας και Τουρκίας, οι δύο σύμμαχοι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τεχνικές συνομιλίες στο ΝΑΤΟ για τη θέσπιση μηχανισμών προκειμένου να υπάρξει στρατιωτική αποκλιμάκωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περιστατικών και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειo» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Στόλτενμπεργκ σε tweet του.

Στη συνέχεια, ο Γ. Γ. του ΝΑΤΟ πρόσθεσε ότι Ελλάδα και Τουρκία είναι πολύτιμοι σύμμαχοι και πως το ΝΑΤΟ είναι ένας σημαντικός φορέας για διαβουλεύσεις σε κάθε ζήτημα που επηρεάζει την κοινή ασφάλεια.

​«Παραμένω σε στενή επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους συμμάχους για να βρεθεί λύση με πνεύμα ΝΑΤΟϊκής αλληλεγγύης» κατέληξε η σχετική ανακοίνωση.
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
Tags:
Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εξωτερικών, Oruc Reis, Navtex, ελληνοτουρκικά, διάλογος, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, ένταση, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Ελλάδα, Τουρκία, διπλωμάτες, διπλωματία, διπλωμάτης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK