18:19 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (495)
0 04
Βρείτε μας

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, «φωτογράφισε» σε διάγγελμά του το Καστελλόριζο δηλώνοντας πως η Τουρκία δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στις ακτές της μέσω ενός νησιού μόλις 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Κατά τη διάρκεια διαγγέλματος, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπογράμμισε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκλωβιστεί στις ακτές της λόγω ενός νησιού έκτασης 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

«Στην Ανατολική Μεσόγειο θέλουν να μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας με ένα μικρό νησί μερικών χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων».

Το διάγγελμα έρχεται έπειτα από τέσσερις ώρες συνεδρίασης του τουρκικού υπουργικού συμβουλίου με εκτενείς αναφορές στη στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, ο Ερντογάν εξαπέλυσε νέες απειλές κατά της Αθήνας.

«Για την ανεξαρτησία της Τουρκίας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και τη διπλωματία και τη στρατιωτική ισχύ [...] Τις τελευταίες ημέρες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προσπαθούν να δημιουργήσουν τετελεσμένα. Όταν έρθει η ώρα, ελπίζω να μην πληρώσουν βαρύ τίμημα. Ας δούμε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Τουρκίας.

Ακάρ: Θα προστατεύσουμε τη Γαλάζια Πατρίδα μας

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, είχε νωρίτερα σήμερα τετ-α-τετ συνάντηση με τον πρόεδρο της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, Στιούαρτ Πιτς.

Ο κ. Ακάρ χαιρετίζοντας το κάλεσμα του Γενς Στόλτενμπεργκ για τεχνικές συζητήσεις μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, επεσήμανε πως «η Τουρκία είναι υπέρ της προσέγγισης και αναμένει όλες οι χώρες να λαμβάνουν υπόψη τα δικαιώματα και το διεθνές δίκαιο».

Επίσης, στην ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, τονίζεται πως στο θέμα της επίλυσης των προβλημάτων αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο διεθνές δίκαιο, τις διμερείς συμφωνίες, τον διάλογο και τις σχέσεις καλής γειτονίας, όπως άλλωστε και στην ανάγκη οι άλλες χώρες να συμπεριφέρονται με βάση την κοινή λογική και το πνεύμα της συμμαχίας.

Ακόμη, όπως υπογραμμίζει η Άγκυρα, πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η ικανότητα της Τουρκίας να προστατεύει -όπως έκανε πάντα- τα δικαιώματα, ενδιαφέροντα και συμφέροντα στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (495)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Καστελλόριζο, Γαλλία, Ελλάδα, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK