08:10 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (499)
0 0 0
Βρείτε μας

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι κινήσεις της Τουρκίας συζητήθηκαν στο συμβούλιο που έλαβε χώρα υπό τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι ενέργειες της Ελλάδας και της Τουρκίας βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τα επόμενα βήματα της Άγκυρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, σύμφωνα με την τουρκική «Milliyet» τέθηκε το ζήτημα σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Τουρκία σε περίπτωση που γίνει κάποια απόπειρα επίθεσης στο πλοίο Oruc Reis. 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, δόθηκε εντολή «να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα σε περίπτωση που υπάρξουν απόπειρες επίθεσης από την αντίθετη πλευρά προς τα πολεμικά πλοία, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του πλοίου Oruc Reis».

Παράλληλα, δόθηκε επίσης η εντολή στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν το Oruc Reis να μην ανοίξουν πρώτα πυρ και να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα μόνο σε περίπτωση οποιωνδήποτε ενεργειών της αντίθετης πλευράς.

Υπενθυμίζεται πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis αναμένεται να κινηθεί μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων σε Ρόδο και Καστελλόριζο, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak» πριν λίγες ημέρες.

Πληροφορίες για νέα παράταση της τουρκικής NAVTEX

Για παράταση της τουρκικής NAVTEX κάνει επίσης λόγο το ίδιο δημοσίευμα της «Yeni Safak».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, η τουρκική NAVTEX θα παραταθεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

​Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Αυγούστου η Τουρκία είχε εκδώσει νέα NAVTEX με την οποία παρατάθηκαν οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Η Αθήνα είχε απαντήσει με «αντι-NAVTEX» που εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης.

Η ελληνική οδηγία ανέφερε ότι η τουρκική NAVTEX είναι άκυρη, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθώς αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η «Yeni Safak» είχε αναφερθεί και πριν λίγες ημέρες στην πορεία του Oruc Reis σημειώνοντας ότι θα φτάσει μέχρι τη Ρόδο και το Καστελλόριζο και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του για ακόμη 10 ημέρες.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (499)
Tags:
Oruc Reis, Ελλάδα, πλοία, δημοσίευμα, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK