05:38 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
0 0 0
Βρείτε μας

Αξιωματούχος του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας, δηλώνει πως ενδεχόμενες κυρώσεις από την ΕΕ δεν θα αναγκάσουν την Τουρκία να κάνει πίσω στο ενεργειακό της πρόγραμμα.

Τις προθέσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο ανέλυσε στο Sputnik, αξιωματούχος του τουρκικού Υπουργείου Ενέργειας.

«Ξεκινώντας το υπεράκτιο πρόγραμμά μας, δεν είχαμε ως στόχο να δείξουμε τα τεράστια πλοία γεωτρύπανα. Υπήρξε κάποια παραγωγή και κάποια ευρήματα από την Αίγυπτο, το Ισραήλ και άλλους και είδαμε δυνατότητες εκεί. Να κάνουμε σεισμικές έρευνες, γεώτρηση να προσπαθήσουμε να βρούμε υδρογονάνθρακες και να τους χρησιμοποιήσουμε, να τους καταναλώσουμε στην τουρκική αγορά. Γι’ αυτό είμαστε εκεί. Έχουμε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο. Γι' αυτό αγοράσαμε πλοία γεωτρύπανα, τώρα έχουμε τρία πλοία γεώτρησης και δύο σεισμογραφικά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, απευθυνόμενος στην ΕΕ, τόνισε πως ενδεχόμενες κυρώσεις της ΕΕ προς την Τουρκία δεν θα την αποπροσανατολίσουν από το ενεργειακό της πρόγραμμα. 

«Αυτές οι κυρώσεις και οποιοδήποτε άλλο άμεσο ή έμμεσο εμπάργκο δεν θα αλλάξει την τουρκική θέση. Επειδή το κίνητρο της Τουρκίας εδώ είναι σημαντικό για την ενεργειακή ασφάλεια της Τουρκίας. Υπό αυτήν την έννοια είμαστε πιο αποφασισμένοι προς αυτό. Έχουμε μια δέσμευση και αρχίσαμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της δέσμευσης» δήλωσε.

Ο αξιωματούχος, ωστόσο, σημείωσε πως η χώρα του αξιολογεί ως σημαντικότερα τα κοιτάσματα στη Μαύρη Θάλασσα.

«Δεν το έχουμε δει στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν βρήκαμε οικονομικά βιώσιμα κοιτάσματα εκεί, αλλά το είδαμε στη Μαύρη Θάλασσα. Έχουμε δεσμευτεί σε αυτό το πρόγραμμα. Θα συνεχίσουμε να τρυπάμε και θα συνεχίσουμε να επενδύουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Τουρκία και Ελλάδα ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί στην περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο, όπου η Άγκυρα διεξάγει σεισμικές έρευνες με το Oruc Reis, το οποίο μπαίνει και βγαίνει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Το Oruc Reis τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθεί μέχρι τα όρια των χωρικών υδάτων σε Ρόδο και Καστελλόριζο, σύμφωνα με δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Yeni Safak».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες και θα κατευθυνθεί βορειότερα φτάνοντας στα όρια των χωρικών υδάτων από τη Ρόδο και το Καστελλόριζο.

Το ίδιο δημοσίευμα κάνει επίσης λόγο για παράταση της τουρκικής NAVTEX,  

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται η τουρκική NAVTEX θα παραταθεί μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου.

​Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Αυγούστου η Τουρκία είχε εκδώσει νέα NAVTEX με την οποία παρατάθηκαν οι έρευνες του Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο έως την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου.

Η Αθήνα είχε απαντήσει με «αντι-NAVTEX» που εξέδωσε ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης.

Η ελληνική οδηγία ανέφερε ότι η τουρκική NAVTEX είναι άκυρη, έχει εκδοθεί από μη εξουσιοδοτημένη υπηρεσία και η τουρκική δραστηριότητα είναι παράνομη καθώς αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Yeni Safak είχε αναφερθεί και πριν λίγες ημέρες στην πορεία του Oruc Reis σημειώνοντας ότι θα φτάσει μέχρι τη Ρόδο και το Καστελλόριζο και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του για ακόμη 10 ημέρες.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (503)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, γεώτρηση, ενέργεια, ΕΕ, κυρώσεις, εμπάργκο, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK