21:24 01 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Τις τουρκικές απαιτήσεις προς την Ελλάδα επανέλαβε ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι, μετά και την κοινή δήλωση των επτά ηγετών της Μεσογείου.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι, επέκρινε την κοινή δήλωση των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (Med7).

«Η διατύπωση σε αυτήν τη δήλωση, όπως και την προηγούμενη χρονιά, είναι προκατειλημμένη, δεν βρίσκεται σε επαφή με την πραγματικότητα και στερείται νομικής βάσης. Ζητούμε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της για το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, οι οποίοι είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια ο Ακσόι παραθέτει μια σειρά απαιτήσεων της Άγκυρας προς την Αθήνα για μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. 

«Για να μειώσει τις εντάσεις, η Ελλάδα πρέπει να αποσύρει όλα τα πολεμικά της πλοία γύρω από το πλοίο μας Oruc Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να εγκαταλείψει τη στρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζο, και να τερματίσει την πρόσφατα αυξημένη πίεση στην τουρκική μειονότητα Ανατολική Θράκη».

Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία θέλει διάλογο, να το αποδείξει στην πράξη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, παίρνοντας τον λόγο μετά τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν στην Κορσική, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των επτά ηγετών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης (Med7) αναφέρθηκε και στο ζήτημα της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα μίλησε για την τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στον ρόλο της Τουρκίας, που απροκάλυπτα πλέον απομακρύνεται από κάθε προσπάθεια ειλικρινούς συνεννόησης.

«Αν η Τουρκία θέλει έναν διάλογο με την Ελλάδα, με την Κύπρο, με την ΕΕ, πρέπει να το αποδείξει στην πράξη: Να σταματήσει αμέσως μονομερείς ενέργειες και να δείξει ότι σέβεται απαρέγκλιτα τους διεθνείς κανόνες» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα τις τελευταίες ημέρες, δηλαδή: «Τέλος των προκλήσεων και αρχή των συζητήσεων».

Στο ίδιο ύφος, ο Έλληνας πρωθυπουργός υποστήριξε πως η Μεσόγειος είναι ένας ζωτικός χώρος για την ευρωπαϊκή ασφάλεια συνολικά και «δεν εκχωρείται σε τρίτους, ενώ ενόψει της Συνόδου Κορυφής, θα αποτρέψουμε την Τουρκία να διχάσει την Ευρώπη», συμπληρώνοντας παράλληλα ότι η γειτονική χώρα έχει χρόνο να κάνει ένα βήμα πίσω και να αποκλιμακώσει την ένταση.

«Η στήριξη σε Ελλάδα και Κύπρο είναι η αναγνώριση του γεγονότος ότι εδώ διακυβεύονται στρατηγικά θέματα για την Ευρώπη. Καλούμε την Τουρκία να συγκρατήσει την επιθετική ρητορική και να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών, από το οποίο αποχώρησε το 2016. Και εάν δεν το κάνει, υπάρχει και το Δικαστήριο της Χάγης» πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Tags:
Χαμί Ακσόι, Ανατολική Μεσόγειος, Υπουργείο Εξωτερικών, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK