17:15 24 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (495)
0 0 0
Βρείτε μας

Το κλίμα έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο συντηρεί το Υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, αναρτώντας φωτογραφίες από τα πλοία Oruc Reis και Barbaros μαζί με τα γεωτρύπανα Φατίχ και Γιαβούζ.

Μετά την έκδοση νέας NAVTEX για στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στη Μεσόγειο, το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας δυναμιτίζει κι άλλο την τεταμένη κατάσταση.

​Πιο συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του στο Twitter το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας σημειώνει ότι «τα ερευνητικά πλοία Oruc Reis και Βarbaros, τα οποία συνεχίζουν τις σεισμικές δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησης στη Μαύρη Θάλασσα και την Ανατολική Μεσόγειο, και τα τρυπάνια Γιαβούζ και Φατίχ, εξακολουθούν να συνοδεύονται και να προστατεύονται από τις ναυτικές δυνάμεις μας».

Yπενθυμίζεται πως η τουρκική ΝAVTEX με διάρκεια από αύριο, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, μέχρι και Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου αποτελεί νέα πρόκληση απέναντι στην Ελλάδα, καθώς η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, θα επισκεφθεί το Καστελλόριζο την Κυριακή 13 και τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου.

Η κα Σακελλαροπούλου θα παραστεί στον εορτασμό της 77ης επετείου της απελευθέρωσης του νησιού και θα έχει ένα γεμάτο πρόγραμμα επισκέψεων.

Οι τέσσερις όροι της Άγκυρας για να ρίξει την ένταση

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι, επέκρινε την κοινή δήλωση των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης και έθεσε τις προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Μεσόγειου.

«Η διατύπωση σε αυτήν τη δήλωση, όπως και την προηγούμενη χρονιά, είναι προκατειλημμένη, δεν βρίσκεται σε επαφή με την πραγματικότητα και στερείται νομικής βάσης. Ζητούμε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της για το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, οι οποίοι είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια ο Ακσόι παρέθεσε μια σειρά απαιτήσεων της Άγκυρας προς την Αθήνα για μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Για να μειώσει τις εντάσεις, η Ελλάδα πρέπει να αποσύρει όλα τα πολεμικά της πλοία γύρω από το πλοίο μας Oruc Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να εγκαταλείψει τη στρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, και να τερματίσει την πρόσφατα αυξημένη πίεση στην τουρκική μειονότητα της Θράκης».
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (495)
Tags:
γεωτρύπανο, γεωτρήσεις, έρευνες, έρευνα, υφαλοκρηπίδα, ελληνοτουρκικά, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, γεωτρύπανο Φατίχ, Γιαβούζ, Υπουργείο Άμυνας, Τουρκία, Barbaros, Navtex, Oruc Reis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK