22:27 28 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
0 01
Βρείτε μας

Η Τουρκία υποστηρίζει πάντα τον άνευ όρων διάλογο για την Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

O υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως η χώρα του είναι ανοιχτή πάντοτε σε έναν άνευ όρων διάλογο σχετικά με την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι η Τουρκία την Παρασκευή (11/9) εξέδωσε νέα NAVTEX με την οποία δεσμεύει περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου για άσκηση με πραγματικά πυρά. 

H νέα NAVTEX της γειτονικής χώρας θα έχει διάρκεια από αύριο, Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου, μέχρι και Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου και πρόκειται για μια κίνηση που εντείνει την τεταμένη κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τέσσερις όροι της Άγκυρας για να ρίξει την ένταση

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χάμι Ακσόι, επέκρινε την κοινή δήλωση των ηγετών της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης και έθεσε τις προϋποθέσεις για την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Μεσόγειου.

«Η διατύπωση σε αυτήν τη δήλωση, όπως και την προηγούμενη χρονιά, είναι προκατειλημμένη, δεν βρίσκεται σε επαφή με την πραγματικότητα και στερείται νομικής βάσης. Ζητούμε από την Ελλάδα να εγκαταλείψει τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς της για το ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, οι οποίοι είναι αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο».

Στη συνέχεια ο Ακσόι παραθέτει μια σειρά απαιτήσεων της Άγκυρας προς την Αθήνα για μείωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Για να μειώσει τις εντάσεις, η Ελλάδα πρέπει να αποσύρει όλα τα πολεμικά της πλοία γύρω από το πλοίο μας Oruc Reis, να υποστηρίξει την πρωτοβουλία του ΝΑΤΟ, να εγκαταλείψει τη στρατικοποίηση των νησιών στο Αιγαίο Πέλαγος, συμπεριλαμβανομένου του Καστελλόριζου, και να τερματίσει την πρόσφατα αυξημένη πίεση στην τουρκική μειονότητα της Θράκης».
Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (506)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Ελλάδα, διάλογος, Τουρκία, Μεβλούτ Τσαβούσογλου
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK