17:20 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 01
Βρείτε μας

Βέλη κατά των ΗΠΑ εξαπέλυσε, τη Δευτέρα (14/09), ο Χαμί Ακσόι, στη σκιά κυπριακής και αμερικανικής συμφωνίας για κατασκευή συνοριακού εκπαιδευτικού κέντρου ασφάλειας στο νησί, τονίζοντας πως οι κινήσεις της Ουάσινγκτον διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και, μάλιστα, αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, καταδίκασε τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ για κατασκευή συνοριακού εκπαιδευτικού κέντρου ασφάλειας στο νησί, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν συμβάλλει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Ειδικότερα, ο Ακσόι δήλωσε, τη Δευτέρα (14/09), σύμφωνα με το Anadolu:

«Τα μέτρα που έλαβαν οι ΗΠΑ, όπως η άρση του εμπάργκο όπλων στην ελληνοκυπριακή διοίκηση και η συμπερίληψη της ελληνικής πλευράς στο πρόγραμμα στρατιωτικής εκπαίδευσης διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί και αυξάνουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ακόμα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ δεν θα συμβάλλουν στην επίτευξη συμβιβασμού για το Κυπριακό και η συμφωνία για την κατασκευή του νέου κέντρου εκπαίδευσης δεν θα συμβάλει, ακόμα, στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα.

Μάλιστα, ο Ακσόι είπε ότι η Τουρκία προέτρεψε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πολιτική ουδετερότητας που έχουν ακολουθήσει στην Κύπρο και να συμβάλλουν στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού.

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, το Σάββατο (12/09), στην Κύπρο, ότι είχε υπογράψει μνημόνιο συνεννόησης με τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, σχετικά με την κατασκευή ενός νέου κέντρου εκπαίδευσης που θα χρηματοδοτηθεί από τις ΗΠΑ και θα κατασκευαστεί στο νησί.

Πάντως, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, η Ουάσινγκτον θα παρέχει εξοπλισμό, εκπαιδευτές και άλλη υποστήριξη για το νέο κέντρο, το οποίο θα συνδράμει στην παροχή βοήθειας σε τομείς που σχετίζονται με την ασφάλεια, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου των τελωνείων και των εξαγωγών, καθώς και της ασφάλειας στα λιμάνια, στις θαλάσσιες μεταφορές και στην κυβερνοασφάλεια.

Τέλος, ο Ακσόι υπογράμμισε ότι ο Πομπέο δεν συναντήθηκε με την τουρκοκυπριακή πλευρά κατά την επίσκεψή του στο νησί.

Tags:
Μεσόγειος, Ανατολική Μεσόγειος, Χαμί Ακσόι, ΗΠΑ, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK