09:34 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (499)
0 0 0
Βρείτε μας

Το Oruc Reis επέστρεψε για εργασίες συντήρησης και θα συνεχίσει τις έρευνες, διαμηνύει το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας.

Στη συνηθισμένη μηνιαία συντήρηση αποδίδει την επιστροφή του Oruc Reis στο λιμάνι της Αττάλειας το τουρκικό Υπουργείο Ενέργειας με ανακοίνωση που εξέδωσε τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο έγινε γνωστό πως το Oruc Reis επέστρεψε στην Αττάλεια, τη στιγμή που η Άγκυρα δεν ανανέωσε τη NAVTEX για έρευνες, γεγονός που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, χαρακτήρισε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

«Το σεισμικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε σεισμικές δραστηριότητες εξερεύνησης και έρευνας στην τοποθεσία Akdeniz Demre-1 στις 10 Αυγούστου. Το Oruc Reis έχει συλλέξει σεισμικά δεδομένα 3.525 χιλιομέτρων στο πεδίο μέχρι στιγμής. Το Oruc Reis επιστρέφει στο λιμάνι μία φορά τον μήνα για προγραμματισμένη συντήρηση, αλλαγή προσωπικού και προετοιμασίες επόμενης αποστολής σύμφωνα με τις αρχές που ενεργεί. Η επιστροφή του πλοίου στο λιμάνι για προμήθεια και συντήρηση σε μηνιαία βάση είναι πάντα δραστηριότητα ρουτίνας. Το πλοίο θα συνεχίσει τις σεισμικές δραστηριότητες εξερεύνησης και έρευνας μετά τις εργασίες προμήθειας και συντήρησης» αναφέρει η ανακοίνωση του τουρκικού Υπουργείου.

Το χρονικό με τις τουρκικές NAVTEX

Η Τουρκία με NAVTEX από τα τέλη Ιουλίου δέσμευε περιοχές στην Ανατολική Μεσόγειο για έρευνες από το Oruc Reis. Μάλιστα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα με νέες NAVTEX παρέτεινε τη δέσμευση των επίμαχων περιοχών.

Η παρουσία του Oruc Reis είχε προκαλέσει τη σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας, με την κυβέρνηση να υπογραμμίζει ότι η Τουρκία δεσμεύει περιοχές εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Αθήνα είχε φέρει το θέμα σε επίπεδο ΕΕ, με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, να προχωρά σε κατάρτιση λίστας πιθανών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (499)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Navtex, έρευνες, Ελλάδα, Τουρκία, Oruc Reis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK