18:53 21 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ανέφερε ότι η πρόθεσή του είναι να συγκαλέσει ξανά τους πέντε βασικούς εταίρους και επίσης να ξαναρχίσει τον διάλογο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Χαμί Ακσόι, δήλωσε ότι όλες οι προηγούμενες διαδικασίες διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό, μεταξύ των δύο πλευρών απέτυχαν διότι οι Ελληνοκύπριοι αρνούνται να δεχτούν πολιτική ισότητα, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξουν νέες συνομιλίες χωρίς να προηγηθεί αναγνώριση αυτής της «βασικής αρχής».

«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος για λύση μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί. Ο λόγος είναι ότι οι Ελληνοκύπριοι δεν θέλουν ισότιμο μοίρασμα της εξουσίας και των φυσικών πηγών με τους Τουρκοκύπριους» αναφέρει σε γραπτή ανακοίνωση.

Η τοποθέτηση του Ακσόι έρχεται, όπως μεταδίδει η Sabah, μετά τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ότι εξετάζει την έναρξη νέων συνομιλιών στο νησί με τις δύο πλευρές και τις εγγυήτριες δυνάμεις, μετά τις εκλογές στα κατεχόμενα, τον επόμενο μήνα. 

«(σ.σ. Η ανακοίνωση) δεν σημαίνει αυτομάτως νέα διαπραγματευτική διαδικασία ή επανέναρξη των συνομιλιών στο Κρανς Μοντανά, που τελείωσαν τον Ιούλιο του 2017» σύμφωνα με τον Ακσόι.

Σημειώνεται ότι, χθες ο Αντόνιο Γκουτέρες υπογράμμισε τη σημασία της ανάπτυξης μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της αποφυγής μονομερών ενεργειών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τη μελλοντική επιτυχία των διαπραγματεύσεων του Κυπριακού.

Στην δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε με την ευκαιρία την έναρξης της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ, με δεδομένη την αναφορά στην έκθεσή του για ανάγκη δημιουργίας κλίματος υποβοηθητικού στις διαπραγματεύσεις, ανέφερε ότι υπάρχει ομοφωνία να περιμένουμε για τις «εκλογές» στη «βόρειο Κύπρο» όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα «πριν προχωρήσουμε με τις διπλωματικές πρωτοβουλίες που οραματιζόμαστε».

«Μόλις πραγματοποιηθούν, είναι η πρόθεσή μου να συγκαλέσω ξανά τους πέντε βασικούς εταίρους – τις εγγυήτριες δυνάμεις και τις δύο κοινότητες - και επίσης να ξαναρχίσω τον διάλογο με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, σε συνέχεια του δείπνου που οργάνωσα στο Βερολίνο, πριν από λίγους μήνες».
Tags:
Χαμί Ακσόι, ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, Τουρκία, Κυπριακό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK