22:41 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (679)
0 0 0
Βρείτε μας

Υπέρ του διαλόγου και της δίκαιης κατανομής του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου τάσσεται η Άγκυρα, κάνοντας παράλληλα και έμμεση αναφορά στην Αθήνα σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών.

To βράδυ της Πέμπτης, μετά από τέσσερις ώρες, ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) της Τουρκίας, το οποίο συνεδρίασε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη σχετική ανακοίνωση, στο επίκεντρο βρέθηκε η κατάσταση που επικρατεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με την Άγκυρα να τάσσεται υπέρ του διαλόγου και της δίκαιης διανομής του φυσικού πλούτου της περιοχής, αφήνοντας παράλληλα αιχμές προς την Αθήνα, θέτοντας θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου.

«Το τουρκικό έθνος, όπως έπραξε μέχρι σήμερα, έτσι και στο εξής δεν θα κάνει παραχωρήσεις όσον αφορά στην προάσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του στην ξηρά, τη θάλασσα και τον αέρα» τονίζει αρχικά το ΣΕΑ.

Στη συνέχεια προσθέτει πως οι χώρες που ενεργούν κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των συνθηκών, ιδίως όσον αφορά στον εξοπλισμό των νησιών, τα οποία έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, καλούνται να συμμορφωθούν με την κοινή λογική.

«Το ΣΕΑ καλεί την ΕΕ και όλους τους θεσμούς και τις χώρες που παίρνουν μέρος σε συγκρούσεις να έχουν «προσέγγιση σεβασμού προς τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των χωρών» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται άλλωστε πως την Τρίτη η Τουρκία εξέδωσε νέα NAVTEX που δεσμεύει θαλάσσια περιοχή κοντά στο νησί της Λήμνου.

Μάλιστα, οι Αρχές της γειτονικής χώρας επικαλέστηκαν παραβίαση του καθεστώτος περί μη στρατιωτικοποίησης του νησιού όπως αυτό ορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (679)
Tags:
τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, πόροι, φυσικό αέριο, Ελλάδα, νησιά, αποστρατιωτικοποίηση, ελληνοτουρκικά, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK