08:45 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 16
Βρείτε μας

Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο μετά από 10 μήνες από την κατάθεσή του. Η αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, που είχε υπογραφεί μεταξύ της Άγκυρας και της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, το τουρκολιβυκό μνημόνιο πρωτοκολλήθηκε σύμφωνα με το άρθρο 102 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο
© Sputnik
Πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ το τουρκολιβυκό μνημόνιο

​Η αντίδραση της Αθήνας

Σύμφωνα με την ΕΡΤ που επικαλείται πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, πρόκειται για τυπική και τεχνική διαδικασία. Όπως σημειώνουν, μια συμφωνία που πρωτοκολλάται δεσμεύει μόνο τα μέρη που την υπογράφουν και κανένα από τα μέρη δεν μπορεί να την επικαλεστεί ενώπιον οργάνων του ΟΗΕ και των Διεθνών Δικαστηρίων.

«H πρωτοκόλληση και δημοσίευση των πάσης φύσεως συμφωνιών που κατατίθενται από τα κράτη στη Γραμματεία του ΟΗΕ αποτελεί τυπική και τεχνική διαδικασία. Η ενέργεια αυτή δεν προσδίδει νομιμότητα στα πρωτοκολλημένα κείμενα, ούτε σημαίνει την αναγνώριση του περιεχομένου από τα Ηνωμένα Έθνη» επισημαίνουν οι διπλωματικές πηγές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η συγκεκριμένη «συμφωνία» είναι παράνομη και άκυρη, συνήφθη με παράτυπο τρόπο και δεν κυρώθηκε, ως όφειλε, από τη λιβυκή Βουλή των Αντιπροσώπων. Κάτι που φάνηκε και από την επιστολή του Προέδρου της προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

Επίσης, όπως επισημαίνουν οι πηγές του ΥΠΕΞ, η «συμφωνία» συνήφθη κατά παράβαση της Σύμβασης για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

«Ο παράνομος χαρακτήρας της έχει άλλωστε τονιστεί και καταγγελθεί από τη διεθνή κοινότητα» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι διπλωματικές πηγές. 
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, ΑΟΖ, Λιβύη, Τουρκία, ΟΗΕ, Υπουργείο Εξωτερικών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK