17:32 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (675)
0 0 0
Βρείτε μας

«Θετικά σημεία» αλλά και αποφάσεις που «απέχουν πολύ από την αλήθεια» βλέπει η Άγκυρα στο κείμενο συμπερασμάτων από την πρώτη ημέρα συνεδρίασης της Συνόδου Κορυφής.

Ορισμένα «θετικά σημεία» βλέπει η Τουρκία στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, καταγγέλλοντας ωστόσο πως πολλά σημεία από τα όσα αποφασίστηκαν και αφορούν την Άγκυρα, «απέχουν πολύ από την αλήθεια».

«Είναι θετικό ότι στο κείμενο γίνεται αναφορά περί επανέναρξης των διερευνητικών επαφών» σημειώνει το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας σε ανακοίνωσή της, επικρίνει, ωστόσο, την απουσία οποιασδήποτε αναφοράς περί των Τουρκοκυπρίων.

«Το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία αναφορά στους Τουρκοκυπρίους στις αποφάσεις της Συνόδου και στον δίκαιο διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων μεταξύ των δύο πλευρών δείχνει τη νοοτροπία της Ε.Ε. που συνεχίζει να αγνοεί τους Τουρκοκυπρίους» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, καλεί σε επαφές Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων «όσο το δυνατόν συντομότερα» σε μία προσπάθεια να γίνει «συντονισμός των ενεργειών για τους υδρογονάνθρακες».

Όσον αφορά στις πιθανές κυρώσεις κατά της Άγκυρας, το ΥΠΕΞ της γείτονος επιμένει πως αυτή η στάση δεν είναι εποικοδομητική.

«Η Ε.Ε. πρέπει να καταλάβει πως δεν θα πάει πουθενά με αυτή την τακτική».

«Ευχόμαστε ειλικρινά να βελτιωθούν οι σχέσεις μας με την Ε.Ε. σε κάθε πεδίο με την προοπτική της ένταξης (σ.σ. της Άγκυρας στην Ε.Ε.) και της εξυπηρέτησης των κοινών μας συμφερόντων. Είμαστε πάντοτε υπέρ της μείωσης της έντασης και υπέρ του διάλογου. Απαντήσαμε θετικά σε αυτές τις προσκλήσεις, αποδείξαμε την καλή μας θέληση και παρείχαμε πλήρη στήριξη σε όσους πασχίζουν για τον διάλογο. Πλέον είναι η ώρα να γίνουν κοινά βήματα για να φτάσουμε σε απτά αποτελέσματα». 

Το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου

Η Σύνοδος Κορυφής αποδείχθηκε μαραθώνια, καθώς Ελλάδα και Κύπρος έθεσαν βέτο στα δύο πρώτα προσχέδια που καταρτίστηκαν, κρίνοντας πως δεν είναι επαρκή. 

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τόνισαν την ανάγκη «επιδίωξης διαλόγου, με καλή πίστη, και την αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε.». Ακόμη, τονίστηκε η ανάγκη επίλυσης όλων των διαφορών «μέσω ειρηνικού διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και εκφράστηκε η «πλήρης αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και την Κύπρο, των οποίων η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά».

Επίσης, εκφράστηκε ικανοποίηση σχετικά με τις πρόσφατες κινήσεις αποκλιμάκωσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και τα περί επανέναρξης των διερευνητικών επαφών Αθήνας - Άγκυρας. 

Τέλος, καταδικάστηκαν «οι παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας» και η Τουρκία κλήθηκε να «απόσχει στο μέλλον από παρόμοιες ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου».

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ το πλήρες κείμενο συμπερασμάτων.

 

 

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (675)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Σύνοδος Κορυφής, Κύπρος, ελληνοτουρκικά, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK