08:45 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (163)
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πήρε για ακόμη μια φορά το μέρος του Αζερμπαϊτζάν στη σύρραξη που έχει ξεσπάσει με την Αρμενία στην περιοχή του Ναγκόρνο – Καραμπάχ.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε σήμερα, Παρασκευή, την ελπίδα ότι η επίθεση του Αζερμπαϊτζάν στην περιοχή του Καραμπάχ θα συνεχιστεί προκειμένου να απελευθερωθεί.

«Το Αζερμπαϊτζάν έχει ήδη απελευθερώσει ένα τεράστιο εδαφικό κομμάτι. Ελπίζω ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται μέχρι να απελευθερωθούν όλα τα εδάφη του στο Καραμπάχ» δήλωσε ο Ερντογάν στο Twitter την Παρασκευή.

Ο Τούρκος Πρόεδρος σημείωσε ότι η Τουρκία υποστηρίζει το «φιλικό και αδελφικό Αζερμπαϊτζάν με κάθε δυνατό τρόπο» και θα συνεχίσει να το κάνει στο μέλλον.

Το σχόλιο Ερντογάν για τη Σύνοδο

Παρά το γεγονός πως Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται να οδεύουν προς τον δρόμο του διαλόγου, ο Ερντογάν εξακολουθεί να χρησιμοποιεί εμπρηστική ρητορική.

«Όσοι δεν κατάφεραν να αναγκάσουν τη χώρα μας να κάνει ένα βήμα πίσω στην Ανατολική Μεσόγειο με τις κενές απειλές και τον εκβιασμό, αναγκάστηκαν να ακούσουν τις εκκλήσεις μας για διάλογο» ανέφερε.

«Όχι στην ειρήνη αν δεν υποχωρήσει η Τουρκία»

Επίσης την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικολ Πασινιάν δήλωσε ότι η έξοδος της Τουρκίας από τον νότιο Καύκασο θα ήταν απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Μια μέρα νωρίτερα, σε μια σειρά tweets, ο Πασινιάν κατηγόρησε την Άγκυρα ότι επέστρεψε στον Νότιο Καύκασο «για να συνεχίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων» και είπε ότι «η Αρμενία και οι Αρμένιοι του Νότιου Καυκάσου είναι το τελευταίο εναπομένον εμπόδιο στον δρόμο της συνέχισης της τουρκικής επέκτασης προς το Βορρά, τα Βορειοανατολικά και τα Ανατολικά και την πραγματοποίηση του ιμπεριαλιστικού ονείρου».

​Το χρονικό της κλιμάκωσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Υπενθυμίζεται ότι, την Κυριακή (27/09), ξέσπασε ένοπλη σύγκρουση στην περιοχή του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και, συγκεκριμένα, στη γραμμή επαφής μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν. 

Ο πρωθυπουργός της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν, προέτρεψε τη διεθνή κοινότητα να αποτρέψει την εμπλοκή της Τουρκίας στην κλιμάκωση, λέγοντας ότι θα οδηγήσει σε μια μη αναστρέψιμη επιδείνωση της κατάστασης και θα κάνει τη σύγκρουση να επεκταθεί.

Το Αζερμπαϊτζάν άρχισε αυτό που χαρακτηρίζει ως «αντεπίθεση», ενώ οι Αρχές του Ναγκόρνο-Καραμπάχ κατηγόρησαν το Μπακού για πυροβολισμούς εναντίον αμάχων και πολιτικών υποδομών στην πρωτεύουσα της περιοχής, το Στεπανακέρτ.

Η Αρμενία και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ κήρυξαν στρατιωτικό νόμο και γενική επιστράτευση, ενώ το Αζερμπαϊτζάν μόνο στρατιωτικό νόμο και αυτόν μερικώς.

Πολλές χώρες και διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένων του ΟΗΕ, κάλεσαν τα εμπλεκόμενα μέρη να σταματήσουν αμέσως τις εχθροπραξίες και να επιστρέψουν σε έναν διάλογο, που διευκολύνεται από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) χωρίς προϋποθέσεις.

Θέμα:
Ναγκόρνο-Καραμπάχ: Νέα ανάφλεξη μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν (163)
Tags:
επίθεση, πόλεμος, Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK