15:53 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (651)
0 01
Βρείτε μας

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατηγόρησε ξανά την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές αξιώσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο σενάριο επιβολής κυρώσεων από την ΕΕ στη χώρα του αλλά και στις σχέσεις με την Ελλάδα αναφέρθηκε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στην ιταλική La Stampa. 

«Οποιαδήποτε μορφή κυρώσεων θα ήταν αντιπαραγωγική και θα ενίσχυε περαιτέρω την αποφασιστικότητά μας να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας και τα Τουρκοκυπρίων. Η Τουρκία υπερασπίστηκε μόνο τα νόμιμα δικαιώματα και τα συμφέροντά της και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο ενάντια σε κάθε προσπάθεια επιβολής μαξιμαλιστικών και υπερβολικών αξιώσεων στα θαλάσσια σύνορα της περιοχής» ανέφερε.

Παράλληλα, τόνισε πως επείγει να εξομαλυνθούν οι σχέσεις με την ΕΕ και ο μόνος τρόπος, σύμφωνα με τον ίδιο για να γίνει αυτό είναι να εκλείψουν οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις «ορισμένων κρατών της ΕΕ».

Τάχθηκε, ωστόσο, υπέρ του διαλόγου και τόνισε πως η χώρα του λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή.

Στην συνέχεια, μιλώντας για τις σχέσεις με την Αθήνα, επανέλαβε πως οι ισχυρισμοί για τα ελληνοκυπριακά θαλάσσια σύνορα είναι υπερβολικοί και αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο.

«Ωστόσο, οι περιοχές της τουρκικής θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Ανατολική Μεσόγειο συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο. Η επίτευξη ενός δίκαιου και ίσου θαλάσσιου ορίου στην περιοχή είναι ο κύριος πυλώνας της πολιτικής μας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η Τουρκία, ξεκινώντας από τον Πρόεδρο Ερντογάν, κάλεσε τα παράκτια κράτη της Ανατολικής Μεσογείου σε διάλογο και συνεργασία. Ελπίζουμε ειλικρινά ότι μόλις η Ελλάδα εισέλθει σε μια ουσιαστική διαδικασία διαλόγου, θα είναι ένα κρίσιμο βήμα προς την επίλυση όλων των τρεχόντων προβλημάτων στην περιοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (651)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κυρώσεις κατά Τουρκίας, κυρώσεις, ΕΕ, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK