19:00 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (214)
0 0 0
Βρείτε μας

Το τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων έφυγε από τα νοτιοδυτικά της Κύπρου και πλέον βρίσκεται σε λιμάνι της Τουρκίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία ναυσιπλοΐας.

Στο τουρκικό λιμάνι του Τασούτσου, στην περιοχή της Μερσίνας, φτάνει το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ, το οποίο εγκατέλειψε τη θέση του νοτιοδυτικά της Κύπρου.

Το Γιαβούζ άρχισε τις δραστηριότητές του τον Ιούλιο του 2019 ανατολικά της Κύπρου. Οι τελευταίες του δραστηριότητες νοτιοδυτικά της Κύπρου είχαν παραταθεί μέχρι στις 12 Οκτωβρίου.

Νοτιοανατολικά της Κύπρου παραμένει το ερευνητικό πλοίο Barbaros που οι δραστηριότητές του έχουν παραταθεί μέχρι τις 18 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου η Άγκελα Μέρκελ είχε ζητήσει από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να μην επιμένει στο θέμα των κυρώσεων, υποσχόμενη ότι θα γίνουν κινήσεις από πλευράς Τουρκίας.

Μεταξύ των κινήσεων που είχε αναφέρει η κα Μέρκελ ότι αναμένει από την Τουρκία τη μη ανανέωση της τουρκικής NAVTEX και μια πιθανή αποχώρηση του ενός ή και των δύο γεωτρύπανων από την κυπριακή ΑΟΖ.

Η Λευκωσία, παρακολουθεί την πορεία του Γιαβούζ ώστε να διαπιστωθεί εάν το τουρκικό γεωτρύπανο επιστρέφει στην Τουρκία ή ένα πρόκειται για αλλαγή θέσης.

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (214)
Tags:
γεωτρύπανο, Κυπριακή ΑΟΖ, Κύπρος, Τουρκία, Γιαβούζ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK