20:22 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 02
Βρείτε μας

Ανησυχία επικρατεί στη Λευκωσία που έχει επιδοθεί σε μπαράζ επαφών με θεσμούς για την έντονη κινητικότητα της Τουρκίας που έχει προαναγγείλει το άνοιγμα των Βαρωσίων.

Έντονες είναι οι πληροφορίες, αλλά και η διπλωματική δραστηριότητα στην Κύπρο μετά τις ολοένα και εντεινόμενες πληροφορίες περί ενδεχόμενου ανοίγματος του κλειστού τμήματος της παραλίας των Βαρωσίων.

Πέντε μέρες πριν από τις παράνομες εκλογές στα Κατεχόμενα, ο υποψήφιος Ερσίν Τατάρ μετέβη στην Άγκυρα και, σύμφωνα με την «Καθημερινή» Κύπρου, πριν τη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο ανέφερε σε συνεργάτες του ότι «σας έχω μια μεγάλη έκπληξη».

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν αποκλείεται σε λίγες ώρες, στην Άγκυρα κοινή δήλωση Τατάρ-Ερντογάν για τα Βαρώσια.

Ο Τατάρ δήλωσε επίσης πως «το 2019 υποσχεθήκαμε το άνοιγμα των Βαρωσίων και τώρα πραγματοποιούμε το πρώτο βήμα», προαναγγέλλοντας πως ανοίγει για τον κόσμο η παραλιακή ζώνη και η Οδός Δημοκρατίας με την επίσκεψη στην περιοχή να είναι δυνατή από την Πέμπτη.

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως «γνωρίζω τη σημασία του ανοίγματος των Βαρωσίων για τους Τουρκοκύπριους. Γνωρίζουμε ότι θα ενοχληθούν κάποια κέντρα. Ωστόσο μέχρι σήμερα πάντα οι Τουρκοκύπριοι ήταν αυτοί που έκαναν υπομονή. Δυστυχώς δεν υπήρξε αντίκρισμα για αυτήν την υπομονή. Πλέον κατανοητό ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για συνολική λύση. Καιρός για να οικοδομηθεί ένας νέος οδικός χάρτης πάνω στις νέες πραγματικότητες. Τα Βαρώσια ανήκει στους Τουρκοκύπριους».

Αντιδράσεις

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» Κύπρου, στη Λευκωσία επικρατεί έντονη ανησυχία και γίνονται συνεχή διαβήματα προς την Τουρκία, προκειμένου να αποφευχθούν οι ανακοινώσεις για τα Βαρώσια.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, ο Πρόεδρος της Κύπρου είχε επικοινωνία με υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η Άνγκελα Μέρκελ επικοινώνησε ήδη με τον Τούρκο Πρόεδρο. Ενώ διαβήματα προς την Άγκυρα έγιναν και από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Υπενθυμίζεται πως τα Βαρώσια είναι «πόλη φάντασμα» στο νότιο τμήμα της Αμμοχώστου που αποτελούσε τουριστικό προορισμό πριν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. 

Κατά την εισβολή, οι κάτοικοι της Αμμοχώστου την εγκατέλειψαν και η πόλη παρέμεινε «νεκρή» έκτοτε.

Tags:
κατεχόμενα, τουρκοκύπριοι, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK