06:45 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την ενόχλησή της για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τονίζει πως η Τουρκία απομακρύνεται από τους δημοκρατικούς θεσμούς, εξέφρασε η Άγκυρα.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας κατέκρινε το βράδυ της Τρίτης την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέροντας πως η Άγκυρα απορρίπτει τα «πυρά» που δέχεται για την οικονομία, τη δημοκρατία και τα δικαστήριά της αλλά παραμένει δεσμευμένη στην ενταξιακή διαδικασία.

Σύμφωνα με την Άγκυρα, ορισμένα τμήματα της έκθεσης σχετικά με τις εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο σπιλώνουν την αντικειμενικότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. 

Μάλιστα, όπως τονίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, η Άγκυρα ενεργούσε με βάση τους δημοκρατικούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.

«Ευχόμαστε ειλικρινά η ΕΕ να εξετάσει την υποψήφια χώρα Τουρκία όχι μέσα από τα στενά και εγωιστικά συμφέροντα ορισμένων κύκλων, αλλά μέσα από τα ευρύτερα και κοινά συμφέροντα, το κοινό όραμα της ηπείρου μας» αναφέρεται επίσης στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, από τα «βέλη» της Άγκυρας δεν ξέφυγαν η Αθήνα και η Λευκωσία.

«Οι ενότητες της έκθεσης για τα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου, του Αιγαίου και της Κύπρου βασίζονται εξ ολοκλήρου σε ελληνικές θέσεις. Αυτή η κατάσταση αμαυρώνει την αμεροληψία της Επιτροπής. Αυτή η προκατειλημμένη και παράνομη άποψη που δεν συμβάλλει ούτε στην επίλυση του Κυπριακού ούτε στη σταθερότητα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου» επισημαίνει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Στο ίδιο αυστηρό ύφος μάλιστα προσθέτει οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, την Ελλάδα αλλά και την Κύπρο μπορούν να γίνουν όμηροι σε αυτό το σημείο.

Σύμφωνα με την έκθεση η Τουρκία συνεχίζει να αποτελεί «βασικό εταίρο της ΕΕ», αν και οι διαπραγματεύσεις για την προσχώρηση στην Ένωση έχουν αδρανήσει ενώ η ίδια «εξακολουθεί να απομακρύνεται».
Tags:
Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, Κυπριακή ΑΟΖ, Κυπριακό, Κύπρος, Ελλάδα, ελληνοτουρκικά, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Τουρκία, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κομισιόν, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK