17:00 26 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (672)
0 0 0
Βρείτε μας

Για τις κυρώσεις που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση εις βάρος της χώρας του μίλησε ο Πρόεδρος της τουρκικής Βουλής, Μουσταφά Σεντόπ.

O Πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας Μουσταφά Σεντόπ μίλησε για τις κυρώσεις που προτίθεται να επιβάλλει η ΕΕ, μετά την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο ίδιος ανέφερε πως πιστεύει ότι οι Βρυξέλλες θα είναι ουδέτερες στο ζήτημα προκειμένου να «προωθήσουν τον διάλογο και τη συνεργασία».

«Ενώ η στάση της ΕΕ δεν εξυπηρετεί τον καλό σκοπό, δεν αναμένω ακόμη από την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας [...]. Σε περίπτωση που η ΕΕ υποχωρήσει στον εκβιασμό από τους Έλληνες και τους Ελληνοκύπριους και επιλέξει μια τέτοια πολιτική έναντι της Τουρκίας, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η Τουρκία δεν θα παραμείνει αδρανής και θα δεχτεί τις κυρώσεις χωρίς επιπτώσεις. Η Τουρκία διαθέτει τα εργαλεία και τα μέσα για να αντιστρέψει οποιαδήποτε πολιτική που μπορεί να υιοθετήσει η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας» δήλωσε ο Σεντόπ.

Ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου επανέλαβε επίσης ότι η συμπεριφορά της Άγκυρας στην περιοχή είναι σύμφωνη με τις αρχές του δικαίου και της δικαιοσύνης.

«Εκτός από την διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων της, η Τουρκία βρίσκεται στην Ανατολική Μεσόγειο για μια δίκαιη κατανομή και ίση κατανομή των πόρων για όλους τους ενδιαφερόμενους. Από την άλλη πλευρά, οι μαξιμαλιστικοί ισχυρισμοί της Ελλάδας προσπαθούν να περιορίσουν την Τουρκία, τη χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, στα χωρικά της ύδατα. Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να το αποδεχτεί» πρόσθεσε ο Σεντόπ.

Η Τουρκία δεν θα παρέμβει στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, εκτός εάν παρέμβουν τρίτα μέρη

Ερωτηθείς εάν το τουρκικό κοινοβούλιο θα εγκρίνει την αποστολή στρατευμάτων στο Αζερμπαϊτζάν εάν το προτείνει η κυβέρνηση, ο Σεντόπ απάντησε:

«Δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί μια τέτοια πρόταση εφόσον τρίτοι δεν εμπλακούν σε αυτή τη σύγκρουση αγνοώντας τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που επιβεβαιώνουν την κατάληψη των εδαφών του Αζερμπαϊτζάν από τις αρμενικές ένοπλες δυνάμεις».

Ταυτόχρονα, ο Σεντόπ ανέφερε το δικαίωμα του Αζερμπαϊτζάν σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών να «χρησιμοποιήσει το εγγενές δικαίωμα αυτοάμυνας του [...] το οποίο επιτρέπει συλλογικές προσπάθειες στο ζήτημα αυτό».

«Σε περίπτωση που υποβληθεί αίτημα από το Αζερμπαϊτζάν σε αυτό το πλαίσιο, θα συζητηθεί και θα αποφασιστεί δεόντως τόσο από την Προεδρία όσο και από τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση της Τουρκίας. Σε κάθε περίπτωση, η υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν είναι αμετάβλητη. Δηλώνουμε τη δέσμευσή μας να υποστηρίξουμε το Αζερμπαϊτζάν με όλα τα μέσα, με οποιονδήποτε τρόπο επιθυμεί το Αζερμπαϊτζάν» δήλωσε ο Πρόεδρος του τουρκικού κοινοβουλίου.

Ο Σεντόπ κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να «σταθεί δίπλα στην πλευρά που έχει δίκιο, όπως κάνει η Τουρκία».

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (672)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Ελλάδα, Τουρκία, κυρώσεις, ΕΕ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK