06:36 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (655)
0 01
Βρείτε μας

Η παρουσία του αμερικανικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams στη Σούδα εκτιμάται από την Άγκυρα ως κίνηση που δυναμιτίζει τον διάλογο με την Αθήνα.

Η απόφαση των ΗΠΑ να στείλει ένα από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά πλοία της, το εκστρατευτικό USS Hershel «Woody» Williams, στην Ελλάδα δεν θα προωθήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο εν μέσω της τρέχουσας έντασης μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας, δήλωσε ο Πρόεδρος του Τουρκικού Κοινοβουλίου, Μουσταφά Σεντόπ, στο Sputnik.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, επισκέφθηκε την Ελλάδα και είχε συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη, ο Πομπέο ανακοίνωσε ότι το πλοίο θα μεταφερθεί στη συγκεκριμένη βάση.

«Η θέση ενός διαμεσολαβητή στη διαμάχη μεταξύ δύο χωρών είναι να παραμείνει αμερόληπτος και αντικειμενικός. Δυστυχώς, οι ΗΠΑ επέλεξαν μια πλευρά στην Ανατολική Μεσόγειο [...]. Μια άλλη κίνηση με συμβολισμούς από αυτή την άποψη είναι η απόφαση να αναπτυχθεί το πολεμικό πλοίο στον κόλπο της Σούδας. Αυτές οι ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών δεν θα προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, ούτε θα εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ» δήλωσε ο Σεντόπ.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο δεν θα αποτελέσει απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας.

Η ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας κλιμακώθηκε τον περασμένο μήνα αφότου το τουρκικό πλοίο Oruc Reis άρχισε έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (655)
Tags:
ΝΑΤΟ, Ανατολική Μεσόγειος, Σούδα, ΗΠΑ, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK