06:52 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Από
0 50
Βρείτε μας

Με την οριακή διαφορά του 2,51% ο εκλεκτός του Ερντογάν κέρδισε την πρωτιά του πρώτου γύρου στις χθεσινές εκλογές. Πώς σχολιάζουν αναλυτές το αποτέλεσμα.

Χωρίς καθαρό νικητή έκλεισαν οι χθεσινές κάλπες στα Κατεχόμενα με τις «εκλογές» για το νέο «Πρόεδρο» να οδηγούνται στον δεύτερο γύρο την Κυριακή 18 Οκτωβρίου.

Σε μια εκλογική αναμέτρηση που από πολλούς θεωρείται η πιο κρίσιμη για το μέλλον του Κυπριακού, ο υποψήφιος που υποστηρίχθηκε ανοιχτά από την Άγκυρα, Ερσίν Τατάρ, κατέκτησε με μικρή διαφορά την πρωτιά στον πρώτο γύρο των «εκλογών» με 32,35%.

Παράλληλα, το «κόκκινο πανί» για τους Τούρκους ο Μουσταφά Ακιντζί που συγκέντρωσε το 29,84%.

Ενώ οι δημοσκοπήσεις εμφάνιζαν τρίτο τον εκλεκτό της Άγκυρας, το άνοιγμα των Βαρωσίων φαίνεται ότι του έδωσε την πρωτιά, επιβεβαιώνοντας τους φόβους των αναλυτών. 

Από την πλευρά του, o αναλυτής Άκης Κοσώνας σημειώνει στο Sputnik μεταξύ άλλων:

«Η διαφορά των δύο πρώτων Τατάρ - Ακιντζί είναι ελάχιστη και ανέρχεται στις 3.500 ψήφους περίπου. Σημασία για τη διαμόρφωση του τελικού αποτελέσματος θα έχει ο τρόπος συμπεριφοράς των άλλων υποψηφίων. Σίγουρο πρέπει να θεωρείται ότι θα δεχθούν πιέσεις από το τουρκικό καθεστώς να ενδώσουν στη στήριξη Τατάρ που αποτελεί τη φυσική προέκταση του τουρκικού κράτους. Σημαντικό ρόλο θα παίξει η συμπεριφορά του τρίτου και του πρώην πρωθυπουργού Τουφάν Ερχιουμάν που συγκέντρωσε το 21,7% των ψήφων. Πού θα πάνε τελικά οι ψήφοι του Ντενκτάς (4%) οι ψήφοι του Οζερσάι (5%) οι οποίοι κατέχουν μικρά αλλά σημαντικά ποσοστά;

Με τον τρόπο που έχουν έρθει τα πράγματα ο Ακιντζί φαίνεται διαπραγματευτικός και διαλλακτικός. Αν εκλεγεί, ενδέχεται να μην εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ερντογάν και με τον τρόπο αυτό να δώσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις.

Την ίδια στιγμή, δεν πρέπει να υποτιμάται το γεγονός ότι ο Ερντογάν έστειλε όλους τους πολιτικούς του αντιπάλους στο χρονοντούλαπο της ιστορίας. Αυτό ενδεχομένως να συμβεί και σε αυτή την έμμεση αναμέτρηση. Ωστόσο δεν είναι αιώνιος.

Εν κατακλείδι, η Τουρκία δεν θα φύγει από τη λογική των δύο κρατών και είναι σίγουρα νικητής αφού έχει ήδη φτιάξει ένα κράτος στο νησί».

Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα ο καθηγητής διεθνούς πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χριστόδουλος Γιαλλουρίδης, τόνισε στο Sputnik μεταξύ άλλων ότι:

«Τα πολιτικά πράγματα ελέγχονται από την Τουρκία παρά τη βούληση των Τουρκοκυπρίων που στέκονται σε κάποιες περιπτώσεις απέναντι στις επιλογές της Άγκυρας. Ο Ερντογάν ενδέχεται να αντιμετωπίσει δυσκολίες στον δεύτερο γύρο, ωστόσο όλη η διαδικασία γίνεται κατ' επίφαση ώστε να φανεί ότι διεξάγονται εκλογές. Στην πραγματικότητα γίνεται αυτό που επιβάλει η Άγκυρα.

Ο Ακιντζί φαίνεται να εκφράζει τους παλιούς Τουρκοκυπρίους και να θέλει διάλογο. Ωστόσο, το πρόβλημα παραμένει και συντίθεται από τους εποίκους και την τουρκική κατοχή. Αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής από το νησί, τότε καμία ουσιαστική διαπραγμάτευση για την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να υλοποιηθεί».

Tags:
κατεχόμενα, εκλογές, Βαρώσια, Αμμόχωστος, τουρκική εισβολή στην Κύπρο, Κύπρος, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK