09:34 24 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (663)
0 01
Βρείτε μας

Η τουρκική πλευρά δίνει τη δική της εκδοχή σχετικά με το συμβάν που έλαβε χώρα στα σύνορα Ιράκ - Τουρκίας χθες, Τετάρτη, με το αεροσκάφος του Νίκου Δένδια.

Διαφορετική είναι η εκδοχή που δίνει η τουρκική πλευρά στο συμβάν που έλαβε χώρα στα σύνορα Ιράκ – Τουρκίας με το αεροσκάφος που μετέφερε τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια

Όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, το αεροσκάφος του κ. Δένδια είχε λάβει την απαραίτητη άδεια να πραγματοποιήσει υπερπτήση πάνω από την Τουρκία στο ταξίδι επιστροφής της ελληνικής αντιπροσωπίας. Το εν λόγω αεροσκάφος, όμως, υπέστη βλάβη και αντικαταστάθηκε από ένα δεύτερο. Ωστόσο, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, δόθηκε άδεια και σε αυτό το αεροσκάφος.

Κατά τον Ακσόι «οι ειδήσεις πως το αεροσκάφος του υπουργού Δένδια κρατήθηκε σε αναμονή πριν εισέλθει σε τουρκικό εναέριο χώρο είναι σκόπιμα παραπλανητικές και ανακριβείς. Το εν λόγω αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ιράκ χωρίς να καταθέσει το απαραίτητο σχέδιο πτήσης».

Παράλληλα, ο ίδιος σημειώνει πως όταν το αεροσκάφος «έφτασε στον εναέριο χώρο μας, υπεβλήθη εκτάκτως το σχέδιο από τις Αρχές του Ιράκ και -αφού ελήφθη το σχέδιο- συνεχίστηκε η πτήση».

«Φυσικά, δεν είναι δυνατό μία πτήση να πετάξει χωρίς σχέδιο πτήσης. Σε αυτή την περίπτωση δε είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφάλεια του υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας».

Εξηγήσεις ζήτησε η Αθήνα

Νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Δένδιας ζήτησε από την ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα να προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό ΥΠΕΞ σχετικά με το περιστατικό. 

Στην αρχική τοποθέτησή της η τουρκική πλευρά έκανε λόγο για τεχνικό λάθος της αρμόδιας υπηρεσίας. 

Να υπενθυμιστεί πως το αεροσκάφος αναγκάστηκε να κάνει κύκλους για περίπου 20 - 25 λεπτά μέχρι να λάβει τελικώς το πράσινο φως για να συνεχίσει το ταξίδι του. 

 

 

 

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (663)
Tags:
Ιράκ, ελληνοτουρκικά, Ελλάδα, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK