07:43 28 ΟΚΤΩΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (679)
0 02
Βρείτε μας

Σε νέες κινήσεις που επιδεινώνουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις προχώρησε η Άγκυρα, εκδίδοντας τρεις νέες NAVTEX για Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο.

Στην έκδοση τριών νέων NAVTEX, με τις οποίες δεσμεύονται περιοχές σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο Πέλαγος, προχώρησε η Άγκυρα το απόγευμα της Παρασκευής, κλιμακώνοντας την ένταση στα ελληνοτουρκικά.

Ειδικότερα, οι νέες NAVTEX αφορούν ασκήσεις, εκ των οποίων η μία για τις 22-23 Οκτωβρίου στη Μεσόγειο, η δεύτερη για τις 19-21 Οκτωβρίου στο Αιγαίο και η τρίτη για τις 19-20 Οκτωβρίου, επίσης στο Αιγαίο.

Οι συντεταγμένες των τουρκικών NAVTEX

​​Παράλληλα, σε επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας μας, καθώς δύο ελληνικές φρεγάτες μεταξύ Καρπάθου και Ρόδου, για να αντιμετωπίσουν την τουρκική προκλητικότητα.

Το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό σήμανε «συναγερμό» με την εκκίνηση του τουρκικού σκάφους Oruc Reis προς την ελληνική ΑΟΖ, με τα πολεμικά πλοία του ελληνικού στόλου να πλέουν προς το σημείο.

Δύο ελληνικές φρεγάτες ανάμεσα σε Καρπαθο και Ρόδο
© Φωτογραφία : megatv.com
Δύο ελληνικές φρεγάτες ανάμεσα σε Καρπαθο και Ρόδο

Η Τουρκία συμπεριλήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής

Η τουρκική προκλητικότητα συμπεριελήφθη στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ολοκληρώθηκε προ ολίγου στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου:

«To Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματα της 2ας Οκτωβρίου 2020 και εκφράζει έντονη αποδοκιμασία για τις νέες μονομερείς και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων ερευνητικών δραστηριοτήτων».

Όπως επίσης:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τονίζει τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, και επαναλαμβάνει την πλήρη αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο» αναφέρεται στο κείμενο συμπερασμάτων.» επισημαίνεται ακόμα. 

Τέλος, ως προς την τουρκική προκλητικότητα, σημειώνεται: 

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί την Τουρκία να αντιστρέψει αυτές τις ενέργειες και να εργαστεί για τη μείωση των εντάσεων κατά τρόπο συνεπή και συστηματικό. Θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί στενά το ζήτημα, προκειμένου να υπάρξει συνέχεια στα συμπεράσματα του της 2ας Οκτωβρίου 2020».

Μητσοτάκης: Τον Δεκέμβριο η απόφαση για ευρωπαϊκές κυρώσεις στην Τουρκία

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Δεκέμβριο αναμένονται οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ για κυρώσεις εις βάρος της Άγκυρας ενώ έθεσε και ζήτημα εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

«Υπενθύμισα ότι σε προηγούμενες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Συμβουλίων σχετικά με τουρκική προκλητικότητα στη Συρία, υπήρξαν αποφάσεις σχετικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία. Η καλύτερη έκφραση ευρωπαϊκής αλληλεγγύης θα ήταν μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία που να μην επιτρέπεται πώληση όπλων στην Τουρκία. Έθιξα το θέμα στο ευρωπαϊκό συμβούλιο. Νομίζω ότι η θέση μου έγινε απολύτως κατανοητή» δήλωσε.

Να σημειωθει πως ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, λέγοντας πως αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας.

 

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (679)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, τουρκική προκλητικότητα, προκλήσεις, Ανατολικό Αιγαίο, Βόρειο Αιγαίο, Αιγαίο, Ελλάδα, Oruc Reis, Navtex, ελληνοτουρκικά, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK