11:32 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (724)
0 01
Βρείτε μας

Η Άγκυρα εμμένει στην προκλητική της στάση, υποστηρίζοντας πως οι σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες της γίνονται εντός της δικής της υφαλοκρηπίδας.

«Αβάσιμη» χαρακτήρισε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών τη δήλωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας από την Άγκυρα.

«Η περιοχή όπου το πλοίο Oruç Reis διεξάγει σεισμικές ερευνητικές δραστηριότητες βρίσκεται εντελώς εντός της ηπειρωτικής υφαλοκρηπίδας της χώρας μας, η οποία καθορίζεται βάσει του διεθνούς δικαίου και είναι εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Έθνη» προσθέτει το τουρκικό υπουργείο.

Παράλληλα, αναφέρει πως αυτό έγινε γνωστό για άλλη μια φορά στον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα στις 23 Οκτωβρίου 2020. 

«Η τρέχουσα περιοχή μελέτης όπου το Oruç Reis θα πραγματοποιήσει σεισμική έρευνα μεταξύ 25 Οκτωβρίου - 4 Νοεμβρίου 2020 απέχει 440 χιλιόμετρα από την ηπειρωτική Ελλάδα και 130 χιλιόμετρα από τη χώρα μας»

Την ίδια ώρα τονίζει πως η Τουρκία παραμένει πάντα έτοιμη για διάλογο και συνεργασία.

«Περιμένουμε από την Ελλάδα να σταματήσει να δημιουργεί τεχνητούς λόγους και προϋποθέσεις για να μην ξεκινήσει διάλογο με τη χώρα μας» καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Υπ. Εξωτερικών για τουρκική Navtex: Ετοιμάζουμε διάβημα διαμαρτυρίας

Με διάβημα διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά ετοιμάζεται να απαντήσει το Υπουργείο Εξωτερικών στη Navtex που εξέδωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου η Άγκυρα και δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η έκδοση νέας παράνομης Navtex από την τουρκική πλευρά, με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας νοτίως της Ρόδου προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, δείχνει για πολλοστή φορά ότι η Τουρκία, με τη συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη προκλητική και παραβατική της συμπεριφορά της, αγνοεί πλήρως τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου». 

Την κατηγορεί ότι συμπεριφέρεται σαν κράτος-παρίας που επιθυμεί την αποσταθεροποίηση της περιοχής και την κατακόρυφη αύξηση της έντασης.

Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι μετά ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας «έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ κάνει λόγο για παράνομες ενέργειες οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τον άμεσο τερματισμό των ενεργειών αυτών, οι οποίες εκθέτουν ακόμα περισσότερο την τουρκική πλευρά.

Υπενθυμίζεται ότι, η περιοχή που ορίζεται στη νέα τουρκική Navtex βρίσκεται περίπου 21 ν.μ. νότια της Ρόδου και η διάρκεια των ερευνών είναι έως τις 4 Νοεμβρίου, ενώ αφορά αι τα συνοδευτικά του τουρκικού ερευνητικού Αταμάν και Τζένγκις Χαν.

Η Αθήνα απάντησε άμεσα με αντί-Navtex με την οποία υπενθυμίζεται στην τουρκική πλευρά ότι δεν διαθέτει καμία δικαιοδοσία στην συγκεκριμένη περιοχή όπου η αρμοδιότητα για την μετάδοση ναυτικών αναγγελιών, ανήκει στον ελληνικό σταθμό.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (724)
Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, θαλάσσιες έρευνες, έρευνες, Υπουργείο Εξωτερικών, Ελλάδα, υφαλοκρηπίδα, Oruc Reis, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK