05:19 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ένα μωσαϊκό που αποκαλύφθηκε στην περιοχή Καρντιρλί κατά τη διάρκεια ανασκαφών από τη Διεύθυνση Μουσείων του Εσμανίγιε αποδείχτηκε πως ήταν το αντίπαλον δέος της αρχαίας ελληνιστικής πόλης Ζεύγμα στη σημερινή νοτιοανατολική Τουρκία.

Το μωσαϊκό με τη γυναικεία μορφή που οι αρχαιολόγοι αποκαλούν «Μόνα Λίζα της αρχαιότητας», τραβά την προσοχή με τη στάση, το βλέμμα και την ομοιότητα με τον αριστούργημα του Ντα Βίντσι.

Το εντυπωσιακό ψηφιδωτό πιστεύεται πως κάποτε κοσμούσε το πάτωμα μιας έπαυλης μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα και αναπαριστούσε στην ιδιοκτήτρια της οικίας.

«Μπορούμε να αποκαλέσουμε το μωσαϊκό αυτό Μόνα Λίζα του Καντιρλί» αναφέρει ο αρχαιολόγος Ουμίτ Καγίσογλου, προσθέτοντας:

«Η ψηφιδωτή αυτή περιοχή είναι η μόνη γνωστή με ανθρώπινη φιγούρα στο Οσμανίγιε. Πρόκειται για τα ερείπια μιας βίλας που χτίστηκε μεταξύ 1ου και 2ου αιώνα μ.Χ.».

Όπως είπε ο ίδιος, οι αρχαιολόγοι έχουν αφοσιωθεί στην ανασκαφή στη συγκεκριμένη περιοχή από το 2015.

«Υπάρχουν τέσσερα είδη διαφορετικών τύπων μωσαϊκού εδώ. Σε αυτό το μωσαϊκό κυριαρχεί μια γυναίκα στο κέντρο την οποία αποκαλούμε Μόνα Λίζα του Καντιρλί. Γιατί η εμφάνιση και η στάση της θυμίζουν την αυθεντική» κατέληξε ο Καγίσογλου.

Tags:
Μόνα Λίζα, ανασκαφή, μωσαϊκό, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK