21:36 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
0 12
Βρείτε μας

Στα Κατεχόμενα βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την 37η «επέτειο» ανακήρυξης της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».

Η όποια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να είναι στη «βάση των δύο ξεχωριστών κρατών», ξεκαθάρισε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του από τα Κατεχόμενα, σήμερα Κυριακή.

Δηλώνοντας ότι η Άγκυρα δεν θα ανεχθεί «διπλωματικά παιχνίδια».

«Υπάρχουν δύο λαοί και δύο ξεχωριστά κράτη στην Κύπρο. Θα πρέπει να υπάρξουν συνομιλίες για λύση στη βάση των δύο ξεχωριστών κρατών» τόνισε ο Ερντογάν.

Ενώ υπογράμμισε ότι «κανένα βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο που δεν λαμβάνει υπόψιν τα δίκαια συμφέροντα της χώρας μας και της ΤΔΒΚ, δεν μπορεί να οδηγήσει σε ειρήνη και σταθερότητα». 

​Τον Τούρκο Πρόεδρο που συνοδευόταν από τη γυναίκα του, Εμινέ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, υποδέχτηκε ο νέος ηγέτης των Tουρκοκυπρίων, Ερσίν Τατάρ.

O οποίος στο διάγγελμά του για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους τάχθηκε υπέρ της λύσης των δύο κρατών.

«Βιώσιμη είναι η λύση δύο κρατών και μια συμφωνία είναι δυνατή μόνο στη βάση της κυρίαρχης ισότητας, το καλύτερο πράγμα είναι να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε σαν δύο λαοί, που ζουν κάτω από μία στέγη δύο ξεχωριστών κρατών. Αν εγκαταλείψουμε το κράτος μας και δεν συνεχίσουμε τη αδελφική σχέση και τη σχέση εγγύησης με την μητέρα Τουρκία, μπορεί να έχουμε δυσκολίες για να προστατέψουμε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έντονη η καταδίκη της Κύπρου

Από την πλευρά της, η Λευκωσία κατηγόρησε την Άγκυρα για προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και παραβίση του διεθνούς δικαίου, με τρόπο που τορπιλίζει την όποια προσπάθεια δημιουργίας κλίματος για την επίλυση του Κυπριακού.

Στη συνέχεια, αναφέρεται πως «η σημερινή μαύρη επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους επιλέχθηκε από την Τουρκία και τον Πρόεδρο της Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και την ψευδοκυβέρνηση, για να δημιουργήσουν νέα τετελεσμένα επί του εδάφους, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι η Άγκυρα ουδόλως σέβεται τη διεθνή νομιμότητα, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες, αλλά και τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, περιφρονώντας και παραβιάζοντας επιδεικτικά τις σχετικές αποφάσεις και ψηφίσματα των ΗΕ».

«Και η σημερινή προκλητική και παράνομη ενέργεια του Τούρκου Προέδρου και του κατοχικού καθεστώτος θα καταγγελθούν εκ νέου σε όλα τα διεθνή βήματα στα οποία συμμετέχει η Κυπριακή Δημοκρατία» καταλήγει η Λευκωσία.

ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, χαρακτηρίζει «πρωτοφανή πρόκληση» την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα Βαρώσια, στην κατεχόμενη Κύπρο.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ, η προγραμματισμένη επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της «επετείου» της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, «έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

«Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Όπως επισημαίνει το ΥΠΕΞ, «η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου».

«Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και  απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Tags:
Βαρώσια, τουρκοκύπριοι, Ερσίν Τατάρ, Τουρκία, Κύπρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κυπριακό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK