22:25 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (732)
0 0 0
Βρείτε μας

Τις τουρκικές ενέργειες στα Βαρώσια καταδίκασε η ΕΕ με ανακοίνωσή της, με την Άγκυρα να καλεί σε σεβασμό της βούλησης του τουρκοκυπριακού λαού.

Tη λύπη της για τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή των Βαρωσίων στην Κύπρο εξέφρασε η η ΕΕ, μέσω γραπτής δήλωσης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ.

«Εκφράζουμε τη λύπη μας για τις σημερινές ενέργειες σχετικά με το άνοιγμα της περιφραγμένης περιοχής των Βαρωσίων και για δηλώσεις που αντιβαίνουν στις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού» αναφέρει ο Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι τέτοιες κινήσεις «θα προκαλέσουν μεγαλύτερη δυσπιστία και ένταση στην περιοχή και θα πρέπει να αντιστραφούν επειγόντως».

Ο κ. Μπορέλ δεν παρέλειψε δε να σημειώσει πως ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο είναι προς συμφέρον της ΕΕ. 

«Η ΕΕ επιβεβαίωσε τη σημασία του καθεστώτος των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιούνται ενέργειες που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις» επισημαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ.

Ακόμη, σημειώνει πως οι εξελίξεις από πλευράς Τουρκίας στα Βαρώσια έρχονται σε μια στιγμή που συνεχίζονται οι προσπάθειες δημιουργίας χώρου για διάλογο ενώ τονίζει μεταξύ άλλων πως η ΕΕ είναι έτοιμη να διαδραματίσει ενεργό ρόλο στη στήριξη των διαπραγματεύσεων και στην εξεύρεση μόνιμων λύσεων.

«Η ΕΕ έχει δεσμευτεί πλήρως για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού και για την επανένωση που βασίζεται σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ» καταλήγει.

Βολές Ακσόι κατά Μπορέλ

Η καταδίκη από πλευράς της ΕΕ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Ο εκπρόσωπός του, Χακίμ Ακσόι, με ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει, με αφορμή τα παραπάνω, την ΕΕ «αποσυνδεδεμένη» από την πραγματικότητα του νησιού σημειώνοντας ότι «αγνοεί» την ελεύθερη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού, όπως αυτός εκφράστηκε μέσω των εκλογών.

Τονίζει δε πως μια δίκαιη, διαρκής και βιώσιμη διευθέτηση είναι δυνατή μόνο εάν βασίζεται στη βούληση των δύο λαών που είναι «συνιδιοκτήτες», όπως τους χαρακτηρίζει, του νησιού.

«Δεν πρέπει να αναμένεται από την ΕΕ, η οποία δεν αναφέρεται στον τουρκοκυπριακό λαό σε καμία από τις δηλώσεις της, βράβευσε την ελληνοκυπριακή διοίκηση που απέρριψε το σχέδιο διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών το 2004 με ένταξη και δεν εκπλήρωσε καμία από τις υποσχέσεις της προς τους Τουρκοκύπριους, να συμβάλει  στη διευθέτηση» αναφέρει.

Υποστηρίζει δε πως η απόφαση για τα Βαρώσια στοχεύει στην εξάλειψη των σημερινών παραπόνων και όχι στην πρόκληση νέων.

«Οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερισχύουν των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας. Ομοίως, οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν υπερβαίνουν τη βούληση του λαού. Κατά τις τελευταίες εκλογές, ο Τουρκοκύπριος λαός εξέφρασε σαφώς τη βούλησή του να διαπραγματευτεί το μοντέλο λύσης δύο κρατών. Όλοι, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, πρέπει να σεβαστούν αυτή τη βούληση» τόνισε.

Ακόμη, ο Ακσόι σημειώνει πως το δικοινοτικό, διζωνικό ομοσπονδιακό μοντέλο διακανονισμού έχει δοκιμαστεί για περισσότερα από 50 χρόνια στην Κύπρο και δεν απέδωσε αποτελέσματα, επειδή η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θεωρεί τον τουρκοκυπριακό λαό ως ίσο εταίρο και δεν θέλει να μοιραστείτε τη δύναμη και τον πλούτο.

«Εάν η ΕΕ επιθυμεί να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, πρώτα απ' όλα, πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη βούληση του τουρκοκυπριακού λαού και να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004» καταλήγει.

Ερντογάν: Τα Βαρώσια περιμένουν τους πραγματικούς ιδιοκτήτες τους

«Αυτό το μέρος περιμένει την ημέρα που θα συναντήσει τους πραγματικούς ιδιοκτήτες του» δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τα Βαρώσια.

Ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε από το πρωί της Κυριακής επίσκεψη στα Κατεχόμενα για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του «ψευδοκράτους».

Μετά την παρέλαση που παρακολούθησε και την ομιλία που πραγματοποίησε στην κατεχόμενη Λευκωσία, ο Ερντογάν μετέβη το απόγευμα στα Βαρώσια, για το «πικνίκ» που είχε προαναγγείλει.

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (732)
Tags:
Ζοζέπ Μπορέλ, Χαμί Ακσόι, ΕΕ, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, Βαρώσια
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK