04:36 05 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2020
ΤΟΥΡΚΙΑ
Λήψη σύντομου url
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (752)
0 0 0
Βρείτε μας

Το Σάββατο η Τουρκία με NAVTEX έδωσε παράταση στις έρευνες του Oruc Reis προκαλώντας την έντονη αντίδραση της Αθήνας και του υπουργείου Εξωτερικών.

Στις 29 Νοεμβρίου το Oruc Reis θα ολοκληρώσει τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο, σύμφωνα με την Άγκυρα, που χθες, Σάββατο, ανακοίνωσε ακόμα μία παράταση προκαλώντας την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

Τον χρονικό πλαίσιο έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ με ανάρτησή του στο Twitter στην οποία αναφέρει:

«Το Oruc Reis στο πλαίσιο του προγράμματος “Demre 2B συλλογής δεδομένων” ξεκίνησε έρευνες στις 10 Αυγούστου και μέχρι σήμερα συγκέντρωσε δεδομένα σε έκταση 8.149 τετρ. χιλιομέτρων. Με τη σημερινή (σ.σ χθεσινή) NAVTEX θα γίνει συγκέντρωση δεδομένων σε περιοχή 2.806 τετρ. χιλιομέτρων και οι εργασίες θα ολοκληρωθούν στις 29 Νοεμβρίου».

​Την ολοκλήρωση των εργασιών το Oruc Reis στα τέλη του μήνα και την πιθανή αποχώρησή του από την περιοχή υπογράμμισε και ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν

Σε συνέντευξη του στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV δήλωσε πως «μέχρι τέλους του μήνα είναι εκεί. Αργότερα μπορεί να ολοκληρώσει τις εργασίες του και να αποχωρήσει από την περιοχή και να πάει σε εντελώς διαφορετικό σημείο. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο εκεί. Εμείς θέλουμε διερευνητικές επαφές. Να συζητήσουμε την υφαλοκρηπίδα, το καθεστώς των νησιών».

Ο Καλίν πρότεινε και «κοινές έρευνες και κοινές γεωτρήσεις» στην ανατολική Μεσόγειο.

Μάλιστα, ερωτηθείς σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο NTV για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας ανέφερε ότι αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για τη χώρα του.

Αντίδραση της Αθήνας

Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς αρχικά με αντί – NAVTEX όπου τόνιζε ότι ο μη εξουσιοδοτημένος σταθμός της Αττάλειας εξέδωσε NAVTEX που αφορά σε «παράνομη δραστηριότητα» σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών που χαρακτήριζε προκλητική τη συμπεριφορά της Τουρκίας που απομακρύνει την όποια προοπτική για εποικοδομητικό διάλογο και βελτίωση των σχέσεων με την ΕΕ.

Στο ελληνικό ΥΠΕΞ απάντησε ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Χαμί Ακσόι υποβαθμίζοντας τις αντιδράσεις και προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα επιμένοντας ότι η ερευνητική δραστηριότητα του Oruc Reis «πραγματοποιείται στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Διεμήνυσε ότι «η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει αποφασιστικά τα δικά της δικαιώματα και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα, αντί να προβαίνει σε ανακοίνωση κάθε φορά που εκδίδουμε μία νέα NAVTEX, θα ήταν καλύτερο να ανταποκριθεί θετικά στην πρόσκλησή μας για συνομιλίες».

Θέμα:
Ελλάδα - Τουρκία: Όλες οι εξελίξεις (752)
Tags:
Navtex, Ανατολική Μεσόγειος, ελληνοτουρκικά, Oruc Reis
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK